DOC // Demers oficial: 89 de judecători cer guvernării să respecte legea și hotărârile Curții Constituționale

Mai mulți judecători din Judecătoria Chișinău au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională pentru verificarea controlului executării hotărârii Curții Constituționale nr. 26 din 06 decembrie 2022 și aplicarea măsurilor prevăzute la art. 82 din Codul jurisdicției constituționale.

Sesizarea a fost semnată de 89 de judecători.

DOC // Guvernarea PAS a intrat în conflict cu judecătorii

Recent, ambele asociații de judecători, Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției”, au depus, în comun, o adresare importantă către Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând sesizarea Curții Constituționale pentru a asigura respectarea și executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 21 din 6 decembrie 2022. Prin aceasta, Curtea Constituțională a subliniat impactul negativ al inflației asupra salariilor judecătorilor, subminând esența garanției securității financiare și a stabilit că remunerația acestora trebuie protejată de fluctuațiile monetare.

Hotărârea evidențiază necesitatea ajustării salariilor tuturor judecătorilor, fără prevederi discriminatorii, în concordanță cu rata inflației sau alte mecanisme adecvate ce țin cont de evoluția prețurilor la bunuri și servicii de bază. Prin această decizie, Curtea Constituțională recunoaște ca fiind constituționale articolele 12 alin.(15) și 29 alin.(3) din Legea nr.270 din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, stabilind că ajustarea anuală a valorii de referință a salariilor judecătorilor și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este obligatorie și trebuie să se bazeze cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării Legii bugetului de stat pentru anul următor.

În documentul expediat către CSM, asociațiile de resort denunță faptul că Executivul nu a luat în calcul documentul judecătoresc și nu a majorat salariile așa cum a decis Înalta Curte. De asemenea, judecătorii se arată dezamăgiți că miniștrii și deputații au avut grijă să-și majoreze retribuțiile, dar nu au executat ceea ce s-a decis în decembrie 2022.

”Deși legislativul a majorat, începând cu anul 2020, valoarea de referință pentru unele categorii de funcționari publici, remunerația judecătorului nu a suferit nicio modificare, în pofida faptului că inflația a diminuat din puterea de cumpărare a salariilor judecătorilor. Așadar, având în vedere acest fapt, Curtea consideră că este rezonabil ca ajustările să nu-i vizeze pe toți salariații în același timp, ci în funcție de valoarea salariului. Mai mult, de majorări salariale s-au bucurat deputații, miniștrii, șefii și șefii-adjuncți ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat și alți salariați.

Cu regret, autoritatea publică vizată desconsideră autoritatea Curții Constituționale și evită să execute hotărârea nr.21 din 06 decembrie 2022, în condițiile în care până la moment nu au fost operate careva modificări la Legea nr.270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în partea ce ține de salarizarea judecătorilor și/sau membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, deși în anul 2023 au fost operate modificări la Legea nr.270 în vederea creșterii esențiale a cuantumului remunerării exponenților puterii executive și legislative”, este scris în cererea judecătorilor către CSM.

La rândul lor, membrii CSM au solicitat Parlamentului să țină cont de hotărârea CC și să majoreze salariile.

Total
0
Shares
Total
0
Share