DOC // Europenii veniți la Chișinău sunt nemulțumiți de lipsa de transparență în activitatea Guvernului Gavrilița

Europenii veniți la Chișinău sunt nemulțumiți de lipsa de transparență în activitatea Guvernului Gavrilița. În acest context, delegația UE a cerut Guvernului să sporească transparența, controlul democratic și răspunderea publică în cadrul proceselor de luare a deciziilor, informează telegraph.md cu referire la Declarația finală a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Potrivit documentului, delegația a făcut apel la guvernul moldovean să sporească transparența, controlul democratic și răspunderea publică în cadrul proceselor de luare a deciziilor și să coopereze îndeaproape cu societatea civilă pentru a face posibile controlul public și incluziunea. La fel, a reamintit că întețirea implicării societății civile în procesele de luare a deciziilor la toate nivelele este nucleul Acordului de Asociere UE-Republica Moldova și figurează și în condițiile enunțate în Avizul Comisiei.

La fel, Delegația recunoaște că ar trebui să fie făcute eforturi pentru a accelera reformele anticorupție și a comunica în mod adecvat despre acestea cu publicul; conștientizează că acești factori și înaintarea lentă în dosarele de înalt profil pot conduce la dezamăgirea publicului față de procesul de reformă a justiției. În acest sens, îndeamnă autoritățile moldovene, în strânsă cooperare cu UE și societatea civilă, să dezvolte și să implementeze o strategie de comunicare exhaustivă, care să acopere toate regiunile țării, pentru a le explica cetățenilor moldoveni complexitatea proceselor de reformă.

În cadrul unui interviu pentru N4, emisiunea Puterea a Patra, europarlamentarul Maria Grapini s-a aranjat deranjată că PAS trimite rapoarte înfrumusețate.

„Pentru mine a fost hilar astăzi să aflu, de exemplu, că există un decret al președintelui de consiliu consultativ, în care erau trecuți numai cei din partea guvernamentală. Or, ăsta nu mai este consultativ. Cine se consultă – prim-ministrul cu președintele Parlamentului, cu președinta țării? Consiliul consultativ înseamnă cele două părți – partea oficială, guvernamentală, parlamentară, și, de partea cealaltă, societatea civilă, reprezentată prin ONG-uri, prin patronate, prin asociații profesionale. N-am mai văzut nicăieri niciun consiliu consultativ în care, de fapt, sunt numai cei care iau decizii”, a menționat Maria Grapini.

O altă problemă ce demonstrează că prăpastia între autorități și societate crește este lipsa de reacție la demersurile organizațiilor profesionale. „Oamenii aveau foarte mari așteptări de la acest Guvern. Mi-au și spus că au fost susținători ai actualului Guvern și ai actualului președinte. Față de data trecută, s-au mai acumulat nemulțumiri legate, în primul rând, de comunicare. Am aflat că nu li se dă răspuns la o scrisoare”, a specificat europarlamentarul român.

Ea s-a arătat consternată de faptul că schimbarea guvernării nu a adus rezultate în domeniul combaterii corupției și le-a reamintit guvernanților că au ajuns în actualele posturi datorită cetățenilor și trebuie să se afle în slujba lor. „În orice stat democratic, cei de sus sunt mai puțini. Baza îi alege și-i duce pe acei cetățeni sus. Cei care se duc sus, trebuie să aibă respect, să aibă conștiință, să aibă moralitate și să înțeleagă că ei sunt puși acolo nu să conducă SRL-ul lor. Pentru că astăzi m-am înfiorat, când am auzit: „Nu s-a făcut investiția, pentru că i-a zis cineva: „Da mie ce-mi pică?””, a exemplificat Maria Grapini.

Ieri, Parlamentul a găzduit cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Sesiunea a fost coprezidată de vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi și europarlamentarul Siegfried Mureșan, Președintele Delegației UE la CPA UE-Moldova. Reuniunea a fost prima de la acordarea statutului de țară candidată UE Republicii Moldova în iunie. Comitetul Parlamentar de Asociere reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiți atât de de Parlamentul Republicii Moldova, cât și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Declarația finală a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share