DOC EXCLUSIV // Veronica Dragalin, cu dosarul pe masă: Tatiana Răducanu este apropiată și a executat comenzile lui Platon, Colenco și Șor

UPDATE, ora 15:20: Tatiana Răducanu, membru al Comisiei Pre-Vetting și Vetting, și-a anunțat demisia după ce telegraph.md a publicat scrisoarea Veronicăi Dragalin către mai mulți judecători, procurori și membri ai societății civile.

PA, precizări despre scrisoarea Veronicăi Dragalin: Este autentică

Știrea inițială: Procuratura Anticorupție recent a inițiat o investigație referitor la presupuse acte de corupție și, în mod excepțional de la procedura ordinară care menține confidențialitatea unui proces penal, Veronica Dragalin a considerat necesar să-i informeze pe mai mulți judecători, procuror și reprezentanți ai societății civile despre unele circumstanțe depistate în această investigație care ridică o suspiciune despre un actual membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, și anume, că aceasta este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor.

La 30 aprilie 2024, în baza unor informații, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind cercetarea legăturilor Tatianei Răducanu cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Ca rezultat, Procuratura Anticorupție va continua această investigație prin prisma Codului penal și infracțiunile date în competența Procuraturii Anticorupție, inclusiv corupere și abuz de putere.

Tatiana Răducanu este și membru al Consiliului Suprem de Securitate și al Comitetul Consultativ Independent Anticorupție de la Președinție, fiind promovată de către Maia Sandu.

Scrisoarea ajunsă la redacția noastră este autentică, semnătura fiind verificată prin msign.gov.md (mai jos publicăm documentul fără semnătură, pentru a nu fi vizibil IDNP-ul Veronicăi Dragalin).

”Stimați judecători, procurori și membri ai societății civile,

Procuratura Anticorupție recent a inițiat o investigație referitor la presupuse acte de corupție și, în mod excepțional de la procedura ordinară care menține confidențialitatea unui proces penal, consider necesar să Vă informez despre unele circumstanțe depistate în această investigație care ridică o suspiciune despre un actual membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, și anume, că aceasta este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor.

Reieșind din prevederile Constituții Republicii Moldova și prevederi legale, inclusiv cele care obligă procurorii să apere drepturile și libertățile fundamentale a omului protejate de Convenția europeană a drepturile omului (CțEDO), în rolul meu de Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție care are în gestiune acest proces penal, consider necesar de a informa cei judecători, procurori și membrii ai societății /civile care au fost evaluați și nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu participarea Tatianei Răducanu despre informația de mai jos, din considerente că, există o posibilitate că a fost încălcat dreptul Dvs. fundamental la un proces echitabil în fața unei instanțe independente și imparțială, constituită în prealabil prin lege, garantat de Articolul 6 CțEDO.

A. Circumstanțele de fapt constatate

În aprilie 2024, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu.

1. Informație generală despre persoanele de interes

Aureliu Colenco a activat ca judecător, deținând funcția de Președinte al Curții de Apel Economice, până în martie 2012, când această curte a fost lichidată. Ulterior,

Aureliu Colenco a devenit un om de afaceri și, în aprilie 2015, a obținut licența de avocat.

Conversațiile examinate dintre Aureliu Colenco și Veaceslav Platon denotă că, în perioada 2013 – 2014, când ambii erau oameni de afaceri, Aureliu Colenco presta asistență juridică lui Veaceslav Platon și acționa la indicațiile și în interesele acestuia. Examinând legătura dintre Veaceslav Platon și Aureliu Colenco din surse deschise, s-a stabilit că Aureliu Colenco ar fi pronunțat mai multe decizii controversate, în urma cărora au fost preluate afaceri și proprietăți ale statului iar beneficiarul fiind Veaceslav Platon.1 În cadrul discuțiilor din telefon, s-a mai stabilit că Aureliu Colenco i-a cerut de mai multe ori lui Veaceslav Platon să-i facă legătură cu Ilan Șor. Ulterior, Aureliu Colenco a devenit unul dintre cei mai activi și vocali avocați a lui Ilan Șor, pe care îl reprezintă până în prezent.

Totodată, conform mesajelor examinate, Veaceslav Platon și Aureliu Colenco aveau o comunicare constantă cu persoane cu funcție de demnitate publică din sistemul judecătoresc, inclusiv judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Curtea Constituțională, Curtea de Apel și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), inclusiv cu Tatiana Răducanu. Caracterul discuțiilor denotă că persoanele abordate de către Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, erau remunerate pentru serviciile acordate cu cel puțin 3000 dolari ,,pentru fiecare întrebare”, ceea ce ridică o bănuială rezonabilă că Veaceslav Platon și Aureliu Colenco aveau intenția să comită și comiteau infracțiunea de corupere activă în privința persoanelor cu funcție de demnitate publică din sistemul judecătoresc.

Tatiana Răducanu a deținut funcția de judecător CSJ începând cu 2005 până în anul 2016, când a plecat din sistemul judecătoresc din propria inițiativă, iar în perioada anilor 2013-2016 a fost membru al CSM.2 Din iunie 2018, Tatiana Răducanu a deținut funcția de președinte a Consiliului de administrare al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice din Moldova” (CRJM).3

2. Platon și Colenco o consideră pe Tatiana Răducanu ,,omul nostru 100%”

La 01.11.2013, Aureliu Colenco i-a scris lui Veaceslav Platon ,,nu te voi dezamăgi, mulțumesc” și apoi l-a informat că ia prânzul cu ,,o femeie nebună” (o frază repetată de mai multe ori de către cei doi când se referă la Tatiana Răducanu) și a întrebat dacă Platon are nevoie de ceva anume. Câteva minute mai târziu, Colenco i-a scris lui Platon ,,Sunt cu Răducan / Salutări de la Tat Gheorghevna”. Platon a răspuns ,,Vă mulțumesc foarte mult! Sunt foarte fericit că ea nu a uitat de noi”. Câteva minute mai târziu, Colenco a scris ,,omul nostru 100%”, la care Platon a răspuns ,,Super” (discuțiile originale fiind în limba Rusă și traduse în limba Română cu Google Translate).

Tot în aceeași discuție, Aureliu Colenco a explicat că Tatiana Răducanu dorește să ajungă Președinte al CSM, confirmând lui Veaceslav Platon ,,Ea este a noastră. I-am spus că mi-ai dat două sarcini, că toată lumea m-a abandonat și așa mai departe. Ea este foarte fericită. Am vorbit mult. / Gata să lucreze.” La această informație, Platon a răspuns ,,Grozav”.

Când a avut loc această discuție, Tatiana Răducanu deținea funcția de judecător CSJ și deja depusese acte să devină membru al CSM, funcție la care a acces câteva săptămâni mai târziu, la 29.11.2013. Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietăți din 18.03.2015 depusă de Tatiana Răducanu la CNI4, s-a stabilit că ultima a acces în calitate de membru al CSM la 29.11.2013 prin hotărârea CSM nr.850/37 din 26.11.2013. Cu trei luni mai devreme, la data de 28.08.2013, Aureliu Colenco i-a scris lui Veaceslav Platon că „Răducanu a depus actele la CSM”.

3. Rolul CSM în legătură cu un dosar penal împotriva lui Colenco

La 15.04.2014, prin hotărârea nr.374/13, CSM (în care era membru și Tatiana Răducanu) a examinat demersul Procurorului General Corneliu Gurin, și a dat acordul de pornire a urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a unor judecători din cadrul Curții de Apel Economice, inclusiv Aureliu Colenco, pentru faptul pronunțării cu bună știință a unor decizii și încheieri contrare legii, pronunțate în perioada anului 2009.5

În corespondența examinată, s-a stabilit că la data de 14.04.2014, Aureliu Colenco l-a informat pe Veaceslav Platon că „marți” (adică la 15.04.2014), se va pune în discuție demersul de ridicare a imunității judecătorilor, fapt care coincide evenimentelor petrecute.

Potrivit aceleiași corespondențe, la 13.06.2014, Aureliu Colenco a expediat un mesaj către Veaceslav Platon, prin care l-a informat că a avut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție asupra ridicării imunității și pornirea urmăririi penale.

Din arhiva Procuraturii Anticorupție, a fost ridicată cauza penală respectivă, pentru a stabili dacă circumstanțele expuse corespund realității. Prin urmare, a fost identificată Hotărârea CSJ din 12.06.2014, prin care s-a dispus anularea hotărârii CSM nr.374/13 cu privire la eliberarea acordului de pornire a urmăririi penale și tragerii la răspundere penală a unor judecători, inclusiv Aureliu Colenco, din cauza erorilor procedurale admise de CSM la adoptarea și emiterea hotărârii.

La 13.06.2014, Aureliu Colenco i-a scris lui Veaceslav Platon că l-a sunat ”Răducan și își cere scuze, dar eu merg cu ea după planul nostru”. Câteva zile mai târziu, la 18.06.2014, Aureliu Colenco l-a informat pe Veaceslav Platon că ”Micu a devenit președintele CSM”6 și că ”Tania Răd a sunat, a plâns, mi-a cerut iertare, au votat o sută de mizerii, pentru votul împotriva lui. Mișa ar fi impus-o. Ea și Visternicean sunt categoric contra lui” adăugând ”Gata să lucreze”, fix aceeași frază care a folosit Aureliu Colenco în discuția din 01.11.2013 despre Tatiana Răducanu. Veaceslav Platon a răspuns ,,La naiba, dar planul nostru încă trebuie să fie îndeplinit”, la care Aureliu Colenco a scris ”1000%”.

O lună după decizia CSJ care a anulat decizia CSM de ridicare a imunității din temei de erori procedurale, la 15.07.2014, Procurorul General Corneliu Gurin a expediat un demers suplimentar către CSM prin care a solicitat repetat eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a judecătorilor enunțați anterior. Cu toate acestea, la 07.10.2014, CSM (în care era membru Tatiana Răducanu) a emis Hotărârea nr.781/26, semnată de Președintele Victor Micu, prin care a respins această sesizare, motivând că nu s-a constatat existența unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunii.9 Ca rezultat, dosarul respectiv împotriva lui Aureliu Colenco și alți judecători a fost clasat.

4. Rolul Tatianei Răducanu în legătură cu clădirea CSM

La 01.11.2013, când Aureliu Colenco a luat prânzul cu Tatiana Răducanu și l- a informat pe Veaceslav Platon că ea este ”omul nostru 100%” și că este ”gata să lucreze”, Aureliu Colenco și Tatiana Răducanu au discutat și alte lucruri, inclusiv faptul că CSM căuta o clădire și planul de a interveni cu o tranzacție în beneficiul lui Veaceslav Platon.

Mai exact, Aureliu Colenco l-a informat pe Veaceslav Platon după întâlnirea cu Tatiana Răducanu că ,,Răducanu a spus că CSM-ului i s-au alocat 32 de milioane de lei pentru cumpărarea unui imobil separat. Poate alte 15 milioane Da-le mai mulți lei. Foștii idioți au vizitat agenții imobiliari. Le-am sugerat să o facem pentru ei mai târziu, după 29 noiembrie oferta poate fi ceva din ipoteca etc. Gândește-te la asta astfel poți scăpa de obiectele inutile”.

La 29 noiembrie 2013, Tatiana Răducanu a devenit membru al CSM.

Potrivit informațiilor publice, s-a constatat că la data de 26.12.2013, CSM a încheiat contractual de achiziție a bunului imobil din str. Eminescu nr. 5 (actualul sediu CSM), la preț de 32,7 mln lei, deși prin Legea bugetului pentru anul 2013, fusese alocați doar 15 mln lei pentru achiziționarea clădirii.10 Totodată, s-a constatat că acea clădire a fost vândută de către SRL Profmedstil, companie cu legături cu Veaceslav Platon, achiziționarea fiind dintr-o singură sursă, la licitație participând doar SRL Profmedstil.

Din aceste circumstanțe, rezultă o suspiciune că sediul CSM a fost achiziționat în circumstanțe dubioase, posibil prin intermediul lui Aureliu Colenco și Tatiana Răducanu, care l-au ajutat pe Veaceslav Platon să ,,scape de un imobil inutil” la un preț artificial.

B. Impactul asupra procedurii pre-vetting și sistemului de justiție

La 30 aprilie 2024, în baza celor constatate, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal. Ca rezultat, Procuratura Anticorupție va continua această investigație prin prisma Codului penal și infracțiunile date în competența Procuraturii Anticorupție, inclusiv corupere și abuz de putere.

Chiar dacă investigația penală este la o fază incipientă, circumstanțele și faptele constatate ridică un risc că Tatiana Răducanu este o persoană afiliată cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și care a promovat și va continua să promoveze interesele lor, persoane în privința căruia Procuratura Anticorupție deține zeci de investigații și cauze penale pendinte în judecată, exercitate de mai mult de zece procurori anticorupție și examinate de mai mulți judecători. Verificarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor de către Tatiana Răducanu prezintă un risc inadmisibil și un pericol pentru cauzele și activitatea Procuraturii și a sistemului de justiție.

Din circumstanțele relatate supra, există suspiciuni că Veaceslav Platon și Ilan Șor au pus la cale un plan să infiltreze ,,omul lor 100%” în organele responsabile de evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor, asigurând astfel că persoanele loiale lor vor promova în funcții cheie și cei procurori și judecători care reprezintă un pericol pentru ei vor fi eliminați din sistem. Procesul penal recent încheiat de Procuratura Anticorupție a demonstrat că un procuror cu legături cu Ilan Șor a promovat procedura de pre-vetting cu participarea Tatianei Răducanu în Comisia Pre-Vetting, a ajuns în CSP și a manipulat și viciat concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova.

Reieșind din cele expuse, Vă aduc la cunoștință informația relatată supra, care stabilește că există indici că procedura de pre-vetting și vetting a fost compromisă și viciată de grupări criminale asociate cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și că posibil au fost afectate drepturile fundamentale a candidaților la un proces echitabil, care în cumul prezintă un risc de a pune în pericol sistemul de justiție în continuare”, este scrisoarea Veronicăi Dragalin către judecători, procurori și societatea civilă.

Total
0
Shares
Total
0
Share