Social

DOC // ”Grădina Secretă” refuză să demonteze gardul și poarta construite neautorizat, deși este obligată prin judecată

Pinterest LinkedIn Tumblr

La 1 iulie 2021, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău, în componența – președintelui completului, judecătorul Bostan Angela, judecătorii Negru Veronica și Dașchevici Grigore, a luat decizia de a admite recursurile declarate de Pretura sectorului Râșcani și de Primarul General al municipiului Chișinău privind suspendarea ilegală a prescripției de demolare a construcțiilor executate ilegal pe terenurile ce aparțin domeniului public/privat al municipiului Chișinău, aprobat prin Decizia Consiliului municipal Chişinău nr. 10/10 din 04.12.2014, ”Grădina Secretă” fiind obligată definitiv și irevocabil să demonteze şi să evacueze benevol, necondiționat şi pe cont propriu gardul şi poarta construite neautorizat pe teren proprietate municipală (decizia este publicată mai jos).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Mai exact, Completul specializat în examinarea cauzelor de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a atestat că instanța de fond, care a suspendat demolarea, nu a atribuit o apreciere obiectivă circumstanțelor cauzei, motiv pentru care a fost admis recursul declarat de Pretura Sectorului Râșcani și recursul declarat de Primarul General al mun. Chișinău și a anulat încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani) din 20.05.2021 și a adoptat o nouă încheiere prin care s-a respins cererea Instituției de Învățământ preșcolar „Grădina Secretă” cu privire la suspendarea executării Prescripției emise de Pretura sect. Rîșcani, mun.Chișinău, nr. 03-9/103/21 din 05.05.2021, ca fiind neîntemeiată.

Astfel, urmare a audierii raportului judecătorului Bostan Angela, în baza materialelor cauzei şi argumentelor recursului, Colegiul a adoptat o nouă decizie potrivit căreia:

Cererea Instituției de Învățământ preșcolar „Grădina Secretă” cu privire la suspendarea executării Prescripției emise de Pretura sect. Rîșcani, mun.Chișinău, nr. 03-9/103/21 din 05.05.2021, s-a respins ca fiind neîntemeiată, decizia fiind irevocabilă din momentul emiterii.

Teren ocupat abuziv de ”Grădina Secretă”

Potrivit unei note informative emise de DGAURF, Valeriu Guzun, proprietarul grădiniței private Grădina Secretă, (implicat de nenumărate ori în scandaluri în construcții, între ”Grădina Secretă”, contra unui complex) fără a efectua coordonările respective cu serviciile abilitate, în lipsa deciziei Consiliului municipal Chişinău privind repartizarea terenurilor, a ocupat abuziv un lot de pământ din str-la A. Doga, 13/6, cu suprafața totală de 0.0208 ha teren proprietate municipală.

Anterior, reprezentanții grădiniței private menționau că, poarta şi gardul care se solicită a fi demolate aparține unei Instituții de învățământ care este frecventată de copii cu vârstă preșcolară. În același timp, aceștia motivau decizia de a ignora demolarea porții și gardului prin faptul că, acțiunile în cauze ar veni să perturbeze activitatea instituției fără a tine cont de interesul superior al copilului.

Menționăm că, urmare acțiunilor ilegale și abuzive ale administrației grădiniței private “Grădina Secretă”, dar și a faptului că Pretura Sectorului Râșcani nu trece la executarea silită a actelor judecătorești definitive și irevocabile privind demolarea gardului, evacuarea forțată și eliberarea proprietății municipale, astăzi ar fi putut avea loc o tragedie pe teritoriul ocupat abuziv, după ce o rangă a căzut de pe construcția de alături și a nimerit direct pe terenul ocupat ilegal, care la situația de astăzi urma să fie liber. Despre acest accident urmează să se expună organul de supraveghere competent.

Comunicatul oficial al companiei de construcție:

Compania „Global Construcții”, comanditara lucrărilor de ridicarea carcasei de beton la construcția imobilului de pe strada Andrei Doga 13/7, executate de către compania „Global Trade”, este profund îngrijorată de incidentul ce a avut loc joi, 31 martie, când un element de cofraj a căzut peste o construcție din preajmă.

„Global Construcții” a contractat „Golban Trade” pentru ridicarea carcasei de beton a proiectului imobiliar. La baza acestei decizii a stat profesionalismul de care a dat dovadă această companie de-a lungul activității sale. „Golban Trade” nu a avut nici un incident la locul de muncă până acum, compania fiind cunoscută anume pentru măsurile de securitate și siguranță pe care le respectă cu strictețe.

Cu siguranță, această situație este una foarte gravă și Inspecția Muncii va veni cu o poziție în acest sens. Totuși, facem apel la corectitudine, or erorile umane se pot întâmpla în cele mai sigure locații, în orice țară.

Pe șantierul de construcții activează peste 80 de persoane, care primesc un salariu mediu de 20 mii lei fiecare. Aceste persoane, la rândul lor, își întrețin familiile. În total, minim 400 de persoane trăiesc din aceste salarii.

Mai mult, peste 120 de familii așteaptă să se mute în apartamentele noi construite. Oamenii au achitat lucrările și așteaptă darea în exploatare în termenii prevăzuți. Nu trebuie să sufere locuitorii capitalei din cauza unui accident, care reprezintă rezultatul unei greșeli umane.

Ținem să mai precizăm că, ograda grădiniței ar fi trebuit să fie la 6 metri distanță. În acest sens există o decizie de judecată care confirmă că, proprietarii instituției preșcolare au ocupat abuziv terenul public și au fost obligați să scoată gardul, lucru care nu s-a întâmplat.

„Global Construcții” face apel la administrația locală să consulte toate părțile implicate și să ia în calcul toate interesele ce există.

Dle. Primar general al capitalei, Ion Ceban viitorii locatari, adica circa 500 de chisinauieni, nu trebuie să sufere ca urmare a regretabilului accident de pe şantier, dar şi ca urmare a poziţiei abuzive a proprietarilor grădiniței. Nici cei 80 de muncitori, care întrețin peste 400 de persoane, nu trebuie lăsați fără salarii, cu atât mai mult în situația de criza în care se afla tara.

loading...

Comments are closed.