DOC // Guvernul nu susține indexarea pensiilor cu 10% din lipsă de bani

Guvernul a analizat proiectul de lege privind indexarea pensiilor pentru 1 aprilie 2025, care prevede o majorare de 10% aplicată doar pentru partea pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie estimat pentru anul 2025, de 16 100 lei. Scopul acestei măsuri este creșterea protecției sociale și asigurarea unui trai decent pentru pensionarii cu pensii mici.

Totuși, Guvernul a prezentat avizul prin care promovarea proiectului va depinde de identificarea resurselor financiare necesare implementării. În contextul actual al bugetului de stat, care nu include fonduri aprobate pentru această majorare, se propune promovarea proiectului doar în condițiile în care se vor găsi surse financiare suplimentare. De asemenea, proiectul va necesita o modificare a bugetelor de stat și al asigurărilor sociale pentru anul în curs, iar calculul costurilor estimative pentru implementarea acestuia urmează să fie completat.

”Menționăm, că propunerea respectivă se consideră o măsură suplimentară, implementarea căreia va condiționa identificarea mijloacelor financiare din bugetul de stat. În concluzie, având în vedere lipsa surselor bugetare aprobate pentru indexarea pensiilor în cuantumul indicat, se propune considerarea promovării proiectului exclusiv în condițiile identificării resurselor necesare implementării, concomitent cu modificarea bugetelor de stat și cel al asigurărilor sociale de stat pentru anul curent. În acest sens urmează a fi completată Nota de fundamentare cu informația privind costurile necesare. Calculele estimative pentru implementarea proiectului respectiv se anexează”, este scris în avizul ce urmează a fi aprobat la următoarea ședință de Guvern.

Astfel, Guvernul își rezervă dreptul de a executa legea doar dacă vor fi găsite fondurile necesare pentru aplicarea indexării pensiilor în cuantumul propus.

„Am discutat cu Guvernul despre indexarea tuturor pensiilor cu 10% în acest an”, spunea Maia Sandu în după-amiaza zilei de marți, 25 februarie 2025. După acest anunț, majoritatea instituțiilor de stat, chiar și cele din alte domenii decât protecția socială, inclusiv Carabinierii și alte agenții publice, distribuiau postarea președintelui Maia Sandu, promovând astfel minciuna guvernamentală conform căreia toate pensiile vor fi indexate începând cu 1 aprilie. Totuși, așa cum subliniază și Guvernul, proiectul de lege stabilește că vor fi indexate doar pensiile mici, și doar dacă vor exista suficiente resurse financiare.

Potrivit legii, pensiile se indexează anual la 1 aprilie, fără excepții. Coeficientul de indexare constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern. Cu toate acestea, autorii proiectului de lege, printre care Maia Sandu și deputații PAS, propun o nouă derogare, iar de indexare integrală să se bucure doar cei cu pensii mici, adică indexarea nu va fi aplicată „tuturor pensiilor”, așa cum anunța conducerea statului.

il-52-2025_0 by Agenția de Presă TELEGRAPH.MD on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share