Alte știri

(doc) În sfârșit originalul Pactului „Molotov – Ribbentrop” a fost publicat! Ce ne-a fost ascuns timp de 80 de ani?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În premieră au fost publicate documentele originale a Pactului de ne-agresiune semnat de către URSS și Germania, la 23 august 1939, inclusiv și protocolul secret, atașat la acesta. Anterior, existau doar poze ale documentelor originale în germană a așa zisului Pact Molotov-Ribbentrop.

Documentele scanate, au fost publicate la data de 31 mai, pe site-ul fundației „Memoria istorică”. Acestea au fost făcute disponibile de către departamentul de istorie a Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei.

După cum menționează directorului fundației, Alexandr Diukov, textele au fost publicate în anul 1990, cu referire la arhivele MAE din Rusia, dar documentele originale, sunt publicate în premieră.

Actele au fost scrise la o mașină de tapat, iar sub ele stau semnăturile ministrului de afaceri externe a URSS, Veaceslav Molotv și omologul său german, Joachim von Ribbentrop.

În protocolul secret, se spune că cele două părți au ajuns la un numitor comun, în împărțirea zonelor de interes a Europei de Est, inclusiv asupra teritoriilor Republicii Moldova de azi. Peste câteva zile de la semnarea acestui document, la data de 1 septembrie, a început al doilea război mondial.

  1. Documentul numărul 1: Pactul de neagresiune în limba rusă

2. Pactul de neagresiune în limba germană:

3. Protocolul secret la pactul de neagresiune, în limba rusă.

4. Protocolul secret la pactul de neagresiune în limba germană

5.Explicațiile la protocolul adițional în limba rusă

6. Explicații la protocolul adițional, în limba germană

loading...

Comments are closed.