Scheme.md a intrat în posesia unui document emis de Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse.
În actul care reprezintă aducerea învinuirii oficiale cetățeanului Grigoriev Alexandr Iurievici, este menționat dosarul penal NR. 316712 în cadrul căruia figurează Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi.
Potrivit actului de învinuire semnat de maiorul de justiție Abramenco K.I., Platon, Plahotniuc și Usatîi sunt figuranți în unul dintre dosarele de spălare a banilor rusești și tranzitul lor spre Europa prin canalul asigurat de aceștia în Republica Moldova.
În document se spune că schema de tranzitare a banilor prin Moldova a început să funcționeze încă în iunie 2013, după ce Platon Veaceslav, având o înțelegere prealabilă cu mai mulți complici din Rusia, s-a adresat pentru protecție lui Vladimir Plahotniuc, care avea o influiență mare în Republica Moldova. Instrumentul de bază folosit în schemă a fost banca Moldinconbank. Ulterior, se arată în document, după ce au făcut câteva „tranzacții reușite”, Plahotniuc și Platon în complicitate cu influentul cetățean rus Korkin A.G. au început să presteze serviciile de spălare a banilor la o scara mai largă, iar tot mai mulți businessmani ruși au recurs la schema asigurată de Platon și Plahotniuc, care între timp au reușit să mărească numărul instituțiilor financiare implicate în tranzitul de bani.
Un loc aparte în schema retragerii banilor din Rusia îl are, potrivit anchetatrilor ruși, Renato Usatîi. Despre acesta în document se scrie că ar fi personajul care, reprezentând interesele oamenilor de afaceri din jurul RJD, în complicitate cu Plahotniuc și Platon organiza retragerea banilor din Rusia prin coridorul Moldovenesc. Banii erau obținuți în mod ilicit prin intermediul firmelor-căpușe care aveau încheiate contracte cu RJD.
Documentul semnat la data de 9 decembrie 2019, abundă în denumiri de întreprinderi, firme, bănci și instituții bancare implicate în schema numită ulterior de presă LAUNDROMATUL RUSESC.
PLAHOTNIUC, USATII, SHOR by Scheme MD on Scribd
Telegraph.md amintește că anterior a fost publicat doar un fragment din acest document. Atunci paginile au fost publicate prin intermediul canalelor de Telegram din Federația Rusă și Moldova.