DOC // Lista ONG-urilor la care au fost repartizate 12,49 milioane de lei din contul impozitului pe venit

În anul 2023, contribuabilii din Republica Moldova au avut posibilitatea să redirecționeze 2% din impozitul pe venit către organizații non-profit sau entități religioase, marcând astfel al șaptelea an de implementare a acestei opțiuni.

Un total de 41 896 de persoane au ales să facă această desemnare procentuală, iar 38 651 dintre acestea au fost validate, generând o sumă totală de 12 493 586,22 lei.

Conform unui raport emis de Serviciul Fiscal de Stat, acești bani au fost repartizați către 770 de organizații, cu sume semnificative ajungând la Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne – 906 mii lei, Fundația de Sprijinire a Veteranilor și Lucrătorilor din Sectorul Energetic “ENERGIE” – 696 mii lei, Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor Inspectoratului Fiscal Principal de Stat “UNI-M” – 301 mii lei, Federația Sportivă Națională de Sport Aplicativ al Pompierilor și Salvatorilor – 264 mii lei, Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor din cadrul Poliției de Frontieră – 240 mii lei, etc.

În același timp, au fost repartizate sume minime către organizații precum Asociația Obștească “Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate” – 11,55 lei, Asociația Obștească a Comunității Ucrainene din Republica Moldova – 19,53 lei, etc.

Raportul evidențiază că cele mai mari sume au fost acumulate în municipiul Chișinău, în valoare de 8,7 milioane de lei, urmat de raionul Ialoveni cu 294 mii lei. În contrast, cetățenii din raionul Leova au redirecționat 5 mii lei, iar cei din raionul Briceni – 998 lei.

Desemnarea procentuală reprezintă procesul prin care persoanele fizice pot redirecționa 2% din impozitul pe venit către organizații non-profit. Acest mecanism se aplică contribuabililor rezidenți care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare și care achită integral și la termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală în care se face desemnarea. Procedura se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit, conform termenelor stabilite de legislație.

Raport Desemnarea Procentuala 2023 | Agenția de presă Telegraph by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share