DOC // Lovitură dură pentru PAS și PPDA: Comisia de la Veneția salută modificarea legii privind CSM

Comisia de la Veneția și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei (DGI) afirmă că este regretabil că Parlamentul Republica Moldova nu a așteptat opinia urgentă înainte de adoptarea în a doua și ultima lectură a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 947/1996 privind Consiliul Superior al Magistraturii din 20 decembrie 2019 și nici înainte de a o prezenta președintelui pentru promulgare, scrie deschide.md

Totuși, Comisia de la Veneția salută proiectele de amendamente revizuite privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Într-o opinie comună adoptat în cadrul sesiunii sale plenare din 18-19 iunie, Comisia de la Veneția și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei (DGI) salută proiectul modificat al legii de modificare și completare a Constituției Republicii din Moldova în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În opinie, Comisia de la Veneția și DGI:

  1. își reiterează evaluarea pozitivă anterioară a proiectelor de modificări ale Constituției Republicii Moldova, care ar putea îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar.
  2. concluzionează că proiectele de modificări revizuite respectă, în mare măsură, recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția și DGI privind componența CSM și metoda de alegere a membrilor laici.
  3. salută faptul că modificările revizuite indică numărul exact de membri CSM la nivel constituțional. Cu excepția celor 3 membri „din oficiu”, CSM va fi format din 12 membri, jumătate din care vor fi judecători aleși de colegii lor de la toate nivelurile instanțelor, ceea ce este în conformitate cu standardele internaționale.
  4. salută faptul că proiectele de dispoziții revizuite prevăd necesitatea unei majorități calificate a parlamentarilor (trei cincimi) pentru alegerea membrilor laici. Avizul recomandă să se indice în Constituție că legea organică va prevedea un mecanism anti-impas în cazul în care parlamentul nu va atinge o majoritate calificată de trei cincimi. Subliniază faptul că actualul proiect de dispoziție, pentru o majoritate redusă după o perioadă de reflecție de 15 zile ar putea să nu fie suficient ca un stimulent pentru ca primul tur de vot să aibă succes și, prin urmare, ar trebui să fie examinat cu atenție.
  5. recomandă înlocuirea dispoziției care prevede că membrii CSM nu pot fi revocați (articolul 122 alineatul (5)), printr-o dispoziție mai clară care permite revocarea lor doar pe motiv de sancțiuni disciplinare grave sau condamnări penale finale sau de imposibilitate obiectivă de a își exercită funcțiile prevăzute în legea organică.
  6. recomandă ca componența laică a CSM să fie reînnoită la intrarea în vigoare a modificărilor constituționale, conform noilor reguli care necesită o majoritate calificată de 3/5 în parlament pentru alegerea lor. Comisia și Direcția nu au niciun motiv să se îndoiască de calificarea profesională a membrilor laici desemnați în martie 2020. Astfel, aceștia ar putea avea posibilitatea de a solicita din nou, iar acest lucru ar trebui indicat în dispoziția tranzitorie.

Ministrul Justiției al Republicii Moldova a solicitat această opinie la 5 iunie 2020 în urma revizuirii proiectelor de modificări anterioare ca urmare a consultărilor cu membrii CSM, reprezentanți ai partidelor politice și ai organizațiilor societății civile; și înainte de adoptarea finală a proiectului de modificări revizuit. Conform calendarului prevăzut, proiectele de modificări vor fi înaintate Curții Constituționale pentru aviz până la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie și Parlamentului în iulie. În acest caz, amendamentele ar putea fi adoptate după trei lecturi de către Parlament la începutul anului 2021.

La 20 martie 2020, Comisia de la Veneția și DGI au adoptat un aviz comun cu privire la proiectul de lege privind modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova cu privire la CSM care salută câteva caracteristici pozitive ale proiectului de modificări, dar formulează o serie de recomandări.

Anterior, în ianuarie 2020, în urma unei solicitări urgente a ministrului justiției, Comisia de la Veneția și DGI au emis un aviz comun comun de urgență cu privire la proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 947/1996 privind Consiliul Superior al Magistraturii, adoptat de către Parlamentul și a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. În cadrul sesiunii sale plenare din 18-19 iunie, desfășurată printr-o procedură scrisă, Comisia de la Veneția a aprobat această opinie comună.

În același timp, Comisia de la Veneția și DGI își exprimă disponibilitatea pentru o cooperare constructivă și de fond în cadrul viitoarelor proiecte de modificări constituționale, deoarece aceasta ar putea fi o oportunitate pentru autorități de a aborda mai multe structuri, probleme la nivel constituțional.

Tot în opinie, Comisia și DGI reiterează declarația președintelui Comisiei de la Veneția în urma vizitei sale în Moldova din 19-20 decembrie 2019 conform căreia „toate instituțiile Republicii Moldova [ar trebui] să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar (…), în conformitate cu Constituția Republicii Moldova și cu principiile internaționale ale democrației și statului de drept.”

Menționăm că aceste modificări legislative au fost criticate de opoziția parlamentară, în special de către PAS și PPDA.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share