DOC // Lovitură pentru PAS și Spînu! O companie locală propune un tarif de 11 lei pentru gazul livrat consumatorilor finali

Prin oferta oficială din 6 noiembrie curent, Energocom, companie aflată în portofoliul statului și gestionată de către reprezentanții PAS, a primit o ofertă mai mică decât cea de la traderii europeni; unul dintre intermediari este chiar un consilier al lui Andrei Spînu. Dacă statul acceptă oferta, atunci tariful gazului livrat consumatorilor finali ar putea fi de 11 lei pentru un metru cub, mai mic cu 7-8 lei față de tariful actual.

”În baza informațiilor apărute în presă, conform cărora compania SA MOLDOVAGAZ va procura gaze naturale de la compania SA ENERGOCOM pentru perioada octombrie – decembrie 2023 la prețul de 605 USD/1000m3 sau aproximativ 56,8 USD/MWh sau aproximativ 52.83 EUR/MWh sau 10935 MDL/1000m3 (10,935 MDL/1m3), oferta companiei EGET este mult mai avantajoasă și se ridică la 469 USD/1000m3 sau 41,35 EUR/MWh sau aproximativ 8477 MDL/1000m3 (8,477 MDL/1m3) fără TVA, acoperind costurile gazului, inclusiv costurile de transport până la punctul de conectare cu sistemul național de transport al gazelor naturale. Prețul gazelor naturale procurate de la Gazprom pentru malul stâng al Nistrului pentru luna noiembrie este de 830,42 USD/1000m3. Oferta companiei EGET pentru SA ENERGOCOM ar permite ANRE să recalculeze tariful de furnizare a gazelor naturale, luând în considerare prețul oferit. Astfel, prețul mediu de furnizare a gazelor naturale de către SA MOLDOVAGAZ către consumatorul final ar constitui aproximativ 11 MDL/1m3, fără TVA. Mai mult decât atât, un astfel de preț ar însemna că absolut toți consumatorii finali s-ar întoarce către SA Moldovagaz pe piața reglementată, deoarece prețul de furnizare a gazului de pe piața nereglementată este mai mare decât 11 MDL/1m3 fără TVA.

Compania SA ENERGOCOM a menționat anterior că ar fi procurat gaze naturale la un preț mai scump și le-ar fi stocat în depozite. Astfel, costul gazelor oferite către SA MOLDOVAGAZ de către SA ENERGOCOM este de 605 USD/1000m3, reprezentând un amestec de gaze naturale procurate mai scump și gaze naturale procurate mai ieftin. Costul gazelor depozitate de compania SA ENERGOCOM ar fi calculat astfel: 605 USD/1000m3, minus costul extragerii din depozitul din Ucraina (de exemplu) (10,21 USD/1000m3), minus costul de tranzit până la punctul de conectare cu sistemul național de transport al gazelor naturale din Moldova (11,77 USD/1000m3 ieșire Hrebenyky). Astfel, totalul ar fi de 583 USD/1000m3 sau 542,28 EUR/1000m3 sau 50.92 EUR/MWh, reprezentând costul presupus al gazelor depozitate în Ucraina de către SA ENERGOCOM. Costurile reale vor fi mai mici, deoarece în calculul menționat nu s-a luat în considerare tariful oferit de Ucraina prin metoda de short-haul 1 și scutirea costului de tranzit al gazelor naturale prin Republica Moldova prin hotărârea CSE. Rezultând din cele menționate, prețul de vânzare la bursa europeană de gaze și prețul gazelor depozitate de către SA ENERGOCOM ar permite companiei să valorifice întreaga cantitate de gaze depozitate direct din depozitul situat în Ucraina, sau să le vândă către companiile de trading din regiune cu care SA ENERGOCOM a semnat contracte de parteneriat bilateral. Aceasta înseamnă că putem obține un preț mai avantajos la achiziționarea gazelor naturale de la compania ”EAST GAS ENERGY TRADING” SRL pentru consumatorii din Republica Moldova. Eforturile noastre sunt concentrate în direcția satisfacerii cerințelor consumatorilor din Republica Moldova, oferindu-le un preț avantajos și competitiv pe piața gazelor naturale”, a transmis compania EGET, companie din Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share