DOC // Matei Dăscălescu, consilier din Cricova, riscă să rămână fără mandat și să nu mai dețină vreo funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele lui Dăscălescu Matei, consilier în Consiliul orășenesc Cricova. Acesta a fost stabilit cu un conflict de interese. În luna mai 2021, ANI a fost sesizată despre un posibil conflict de interese, care ar fi fost admis de către subiectul vizat în favoarea firmei, fondată și administrată de către acesta.

În cadrul procedurii de control, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte care confirmă încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. La începutul anului 2018, Primăria orașului Cricova a încheiat un contract de antrepriză cu un SRL, care s-a obligat să execute lucrări de canalizare în perimetrul a trei străzi din oraș. Ulterior, în decembrie 2018, în ședința Consiliului orășenesc Cricova a fost aprobat alocarea bugetului pentru anul 2019, în lectura a doua. La această hotărâre, figurează și o anexă în care Consiliul a decis alocarea a unui milion și șase sute de mii de lei pentru executarea lucrărilor de canalizare de către firma contractată de către primărie.

Însă, în cadrul ședinței Consiliului a participat și unul dintre consilieri, care deținea și calitatea de fondator și administrator al acestei firme. Respectiv, consilierul orășenesc vizat, prin participarea la acea ședință a Consiliului, în cadrul căreia a fost luată decizia pentru alocarea acestor resurse financiare pentru firma sa, a admis un conflict de interese. Subiectul nu s-a abținut de vot și nici nu a declarat în termen de trei zile situația de conflict de interese în care s-a aflat în raport cu firma respectivă.

În explicațiile sale, consilierul a invocat faptul că nu consideră un conflict de interese situația sa, deoarece alocarea acestor bani au fost realizată în baza contractului semnat cu Primăria din localitate. Totuși, inspectorul de integritate a respins argumentele subiectului, calificându-le drept ”lipsite de suport juridic și făcute în scopul de a nu purta răspundere juridică”.

Pentru această încălcare, dacă actul ANI va rămâne definitiv, consilierul riscă să rămână fără mandat și să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

Matei Dascalescu by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share