Politică

DOC // Ministrul Justiției cere urgentarea numirii unui judecător la CC. A fost adresat un demers către CSM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, anunță un demers adresat Consiliului Superior al Magistraturii privind urgentarea procedurii de numire a judecătorului Curții Constituționale. Solicitarea a fost adresată președintei interimară a CSM, Luiza Gafton, informează Telegraph.md

Considerând prioritar consolidarea capacităților Curții prin completarea urgentă a componenței sale Constituției, dar și în vederea excluderii oricăror speculații cu privire la blocarea artificială în scopuri politice a numirii judecătorului Curții de către Consiliului Superior al Magistraturii și afectării autorității Consiliului, solicităm numirea judecătorului CC în cadrul ședinței CSM din 13 aprilie 2021, fie întrunirea unei ședințe speciale, cel târziu pe 14 aprilie 2021”, se arată în solicitarea ministrului Justiției în exercițiu.

Precizăm că Consiliul Superior al Magistraturii se întrunești marți, 13 aprilie, în ședință, iar pe ordinea de zi este inclus subiectul privind stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Amintim că pe 1 februarie curent, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind desemnarea unui nou judecător, după ce funcția a rămas vacantă în urma decesului unui magistrat.

Subiectul a fost amânat anterior de pe agenda CSM.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcției de judecător la CC s-au înscris 16 candidați, printre care deputatul socialist Vasile Bolea.

Postul vacant de la Curtea Constituțională a rămas vacant după ce magistratul CC Eduard Ababei a murit la vârsta de 52 de ani. Eduard Ababei a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iunie 2019.

Citește și: DOC // Nagacevschi a depus o adresare la Curtea Constituțională. Despre ce este vorba

 

loading...

Comments are closed.