DOC // Noua șefă de la Anticorupție este procurorul care a cerut achitarea judecătoarelor reținute pentru luare de mită

Elena Cazacov, desemnată de CSP să asigure interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție, este procurorul care anul trecut a solicitat achitarea celor cinci judecătoare reținute pentru luate de mită, dar și a celorlalte persoane implicate.

Astfel, după doi ani de la reținerea celor zece persoane vizate în dosarul „mitei pentru judecători”, instanța de judecată a finalizat examinarea cauzelor penale de învinuire a celor zece inculpați, în care figurează cinci magistrate, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice, iar în cauza dată a intervenit cererea procurorilor cu privire la achitarea inculpaților (cererea este publicată mai jos), scrie zdg.md

În argumentarea solicitărilor de achitare, pe majoritatea capetelor de acuzare, procurorii menționează că „faptele inculpatelor nu întrunesc elementele infracțiunii”.

În documentul obținut de ZdG se menționează că procurii au solicitat instanței de judecată achitarea magistratelor Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză și Ludmila Ouș pentru comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 324 alin. (3), din Codul Penal, mai exact pentru corupere pasivă.

Acuzatorii motivează că, pe acest capăt de acuzare, faptele inculpatelor nu întrunesc elementele infracțiunii.

Tot procurorii, în frunte cu Elena Cazacov, au solicitat și achitarea altor patru figuranți în „dosarul mitei pentru judecători”, Chiranda Vera, Agatii Nadejda, Gandrabura Mihail și Gandrabura Elena, din motivul că „faptele inculpaților nu întrunesc elementele infracțiunii”.

În cazul celui de-al cincilea figurant, Furtună Vitalii, procurorii solicită, conform prevederilor art. 106 alin. (2) lit. b) Cod penal, a confisca de la inculpat, în folosul statului, contravaloarea sumei de 2000 de euro, ca bani rezultați din infracțiune.

Conform solicitării procurorilor, dar și în urma examinării probelor acumulate, la 17 martie 2021 a fost emisă sentința nr.1-1630/2019 (sentința integrală este publicată pe portalul instanțelor de judecată, 368 de file), cu achitarea celor 10 inculpați: Tizu Svetlana (achitată pentru două capete de acuzare), Hadîrca Victoria, Furtuna Vitalii, Brînză Liubovi (achitată pentru patru capete de acuzare), Ouș Ludmila (achitată pentru 2 capete de acuzare), Moscalciuc Galina (achitată pentru două capete de acuzare), Agatii Nadejda Gheorghe, Chiranda Vera, Gandrabura Elena, Gandrabura Mihail.

Prin aceeași sentință au fost ridicate și mai multe sechestre, care au fost aplicate în perioada examinării cauzei penale. Printre bunurilor în privința cărora au fost ridicate sechestrele sunt autoturisme, apartamente și bani (vedeți documentul publicat mai jos).

În toamna anului 2018, CNA a efectuat mai multe percheziții la Curtea de Apel Chișinău și la Sediul Judecătoriei Centru din Chișinău, într-un dosar în care sunt vizate mai multe magistrate, acestea fiind inculpate ulterior pentru luate de mită.

În imaginile de mai jos, un magistrat numără mai mulți bani și îi împarte în plicuri pentru alți destinatari:

https://www.youtube.com/watch?v=9mUkjhMH3RM&t=1s

Cerere prin care procurorii au cerut achitarea inculpaților, inclusiv a celor 5 judecătoare:

Total
0
Shares
 
Total
0
Share