Așa cum a anunțat Asociația Judecătorilor din Republica Moldova în comunicatul de presă din 22 septembrie 2023, în timpul ultimei întâlniri EAJ, desfășurată la Taipei cu ocazia celei de-a 65-a întâlniri anuale a IAJ, Asociația Europeană a Judecătorilor (Europen Association of Judges – EAJ) a adoptat o rezoluție cu privire la starea Justiției din Republica Moldova. Documentul oficial a fost publicat pe pagina Asociației Europene a Judecătorilor.
Poziția fermă a judecătorilor din Europa referitor la ”reforma” Justiției din Republica Moldova:
În cadrul ședinței sale de la Taipei din data de 21 septembrie 2023, Asociația Europeană a Judecătorilor – EAJ – a fost informată cu privire la evoluțiile recente care afectează sistemul judiciar din Republica Moldova și care ridică preocupări serioase.
Aceste evoluții includ înființarea unei Comisii speciale pentru efectuarea unei „pre-evaluări” (pre-vetting) a judecătorilor care doresc să candideze pentru alegerile în Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia a decis excluderea a 23 din cei 28 de candidați, privând efectiv electoratul de opțiune și determinând astfel componența secțiunii judiciare a Consiliului. Cu toate că Curtea Supremă a anulat ulterior deciziile Comisiei, această hotărâre nu a fost pusă în aplicare corespunzător până în prezent.
Partidul aflat la guvernare intenționează să desfășoare un proces de evaluare a situației financiare și personale a tuturor judecătorilor Curții Supreme, Curților de Apel și a președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești.
Introducerea acestor proceduri de evaluare survine în contextul unor atacuri constante, abuzuri și amenințări îndreptate de politicieni și mass-media împotriva judecătorilor și a sistemului judiciar ca întreg, un subiect frecvent fiind acela că toți judecătorii sunt corupți.
În acest sens, EAJ atrage atenția asupra Recomandării (2010)12 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, care la paragraful 18 afirmă că „Atunci când comentează deciziile judecătorilor, puterile executive și legislative ar trebui să evite critici care să submineze independența sau încrederea publică în justiție. Ar trebui să evite și acțiuni care ar putea pune sub semnul întrebării intenția lor de a respecta deciziile judecătorilor, în afara declarării intenției lor de a face apel.” EAJ observă, de asemenea, că, chiar dacă au fost detectate cazuri de corupție în sistemul judiciar, acuzațiile publice care pun sub semnul întrebării fiecare judecător subminează încrederea în sistemul judiciar și moralitatea judecătorilor individuali.
Procedurile de evaluare pentru judecători au fost recunoscute ca permisibile (în limite), doar în circumstanțele excepționale ale tranziției de la un regim autoritar la un guvern democratic. În ultimii ani, unele țări au pretins existența altor „circumstanțe excepționale” pentru a introduce sisteme de evaluare, care, în opinia EAJ, nu ar trebui să aibă loc în sistemele judiciare.
Având în vedere aceste aspecte, EAJ acceptă în mod natural principiul conform căruia titularii de funcții judiciare ar trebui să fie responsabili și supuși procedurilor disciplinare, cu toate garanțiile procedurale cuvenite; și, dacă sunt vinovați de corupție sau fapte penale, pot fi supuși urmăririi penale.
Totuși, trebuie subliniat faptul că, oricare ar fi procedura adoptată pentru asigurarea responsabilității judecătorilor, următoarele principii sunt indispensabile:
- Tribunalul sau organismul cu puterea de a decide trebuie să fie independent.
- Numirea membrilor săi trebuie să urmeze o procedură transparentă în conformitate cu criterii de selecție pre-stabilite.
- Trebuie să existe criterii clare și transparente pentru determinarea rezultatului, care nu pot fi schimbate în timpul procesului, iar aceste criterii ar trebui să fie stabilite în avans pe o bază legală.
- Judecătorul sau persoana supusă procedurilor ar trebui să aibă toate garanțiile unui proces echitabil (cu oportunități adecvate de acces la dosare, de a prezenta mărturii, de a comenta sau contesta probele).
- Ar trebui să existe o cale de atac disponibilă.
- Consecințele rezultatului ar trebui să fie proporționale.
EAJ recomandă urgent ca evenimentele recente din Moldova să fie revizuite în lumina acestei declarații.