Alte știri

DOC OFICIAL // România cere de la UE sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova a cerut României sprijinul pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesevir, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale COVID-19. După acest demers OFICIAL din partea țării noastre, Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, a cerut europenilor sprijin real pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir, informează Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

”Într-o scrisoare pe care am adresat-o astăzi comisarului Kyriakides i-am solicitat să îmi comunice în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației. Totodată, am adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19”, a transmis Bușoi.

BREAKING NEWS // Procurorul General anunță că Vlad Plahotniuc este păpușarul din spatele Metalferos

”În cadrul ședinței pe care am avut-o, șeful Agenției pentru Medicamente din Moldova a solicitat autorităților române să examineze posibilitatea includerii Republicii Moldova în cererea lor către Comisie pentru a obține medicamentul cu Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare pentru inițierea imunizării, în special în grupurile cu risc ridicat: lucrători medicali, persoane în vârstă, persoane cu comorbidități. Acestea fiind spuse și având în vedere circumstanțele și urgența unui răspuns, aș dori să vă rog doamnă comisar să examinați dacă o astfel de solicitare ar fi posibilă și în ce condiții. În același timp, dacă o astfel de solicitare nu ar fi posibilă, vă rugăm să examinați în ce condiții și în ce condiții, o cerere separată și independentă a Republicii Moldova ar putea fi onorată de Uniune, am subliniat în scrisoare”, menționează oficialul.

”România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin. Vreau să îi asigur și pe cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României și al europarlamentarilor români pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus. Așa cum am dovedit tot timpul, România este la bine și la greu alături de Republica Moldova. Țara noastră și UE au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare, chiar de la debutul crizei generată de pandemie. Consider că este necesar să rămânem în continuare aproape de cetățenii din Republica Moldova și să le acordăm tot sprijinul necesar”, conchide Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE.

ULTIMA ORĂ // Oamenii lui Vlad Filat scapă de închisoare, iar fostul șef de la FISC poate reveni în țară

La rândul său, Eremei Priseajniuc, Director General at Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, a mulțumit României pentru solicitarea față de UE: ”Mă bucur să văd că solicitarea noastră a fost auzită: astăzi România a cerut Uniunii Europene sprijin pentru ca și țara noastră să aibă acces la vaccinul anti-COVID. Am discutat acest subiect săptămâna trecută cu Președintele Comisiei pentru Cercetare a Parlamentului European, raportor pentru Programul de Sănătate al UE, EU4Health, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi. Am găsit înțelegerea și susținerea colegilor noștri de la București și mizăm și pe deschiderea instituțiilor europene. Așa cum spune și bunul nostru prieten, dl europarlamentar Bușoi, “Cetățenii moldoveni pot conta pe sprijinul României. România este la bine și la greu alături de Republica Moldova”. Mulțumim, România!”.

loading...

Comments are closed.