DOC // Palestina a relansat ofical procedura pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU

Palestinienii, observatori la Organizaţia Naţiunilor Unite din 2012, au relansat oficial marţi procedura pentru ca Palestina să devină stat membru cu drepturi depline, potrivit unei scrisori a ambasadorului lor la ONU, scrie Agerpres.ro

În această scrisoare adresată Secretarului General al ONU şi transmisă Consiliului de Securitate, Riyad Mansour anunţă, la cererea liderilor palestinieni”, relansarea acestei cereri care datează din 2011 şi solicită Consiliului să o examineze “în aprilie 2024″ .

Ambasadorul nu a încetat să repete în ultimele luni că, în faţa ofensivei israeliene de amploare din Fâşia Gaza, ca răzbunare pentru atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, una dintre priorităţile palestinienilor a fost să devină membru cu drepturi depline al ONU.

O aspiraţie susţinută, într-o scrisoare trimisă marţi şi Consiliului de Securitate, în special de reprezentanţi ai grupului de ţări arabe şi ai Organizaţiei Cooperării Islamice.”Am dori să vă aducem la cunoştinţă că, până în prezent, 140 de state membre recunosc statul Palestina”, insistă aceştia în scrisoare, considerând solicitarea din 2011 ca fiind încă în aşteptare.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura prin care se solicita “aderarea statului Palestina la ONU”.

Această procedură nu s-a încheiat. Palestinienii au obţinut în cele din urmă, prin votul unei rezoluţii a Adunării Generale din noiembrie 2012, statutul de observator.

Potrivit Cartei Naţiunilor Unite, admiterea unui stat se face prin decizie a Adunării Generale, cu o majoritate de două treimi, dar numai după o recomandare pozitivă în acest sens din partea Consiliului de Securitate.

Unii observatori se îndoiesc că cererea palestinienilor ar putea ajunge la Adunare, evidenţiind riscul unui veto din partea Statelor Unite în Consiliul de Securitate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share