DOC // Partidul „ȘOR” cheamă Procuratura Generală să se expună asupra legalității înstrăinării fostului Stadion Republican

Partidul „ȘOR” a sesizat Procuratura Generală, în legătură cu scandalul înstrăinării terenului fostului Stadion Republican. Într-o scrisoare semnată de deputatul formațiunii, Marina Tauber, se menționează că tranzacția a fost efectuată cu încălcarea mai multor proceduri, inclusiv a unor norme constituționale, și că, în acest caz, este necesar ca procurorii să verifice legalitatea acesteia.

Stadionul Republican este scos la vânzare absolut netransparent și prin negocieri directe, ceea ce contravine cu cadrul normativ național și principiilor democratice. Cel mai important este că acest teren are o componentă valorică specială pentru cetățenii Republicii Moldova și a locuitorilor municipiului Chișinău. Acest bun este perceput drept subiect de patrimoniu și prezintă un interes sporit nu doar pentru cetățenii din Chișinău, dar și din toată Republica Moldova”, se menționează în scrisoare.

Potrivit autorilor sesizării, acest bun imobil se află în proprietatea publică a Republicii Moldova, iar transmiterea lui proprietatea altui stat afectează intereselor naționale.

În lumina celor expuse, constatăm că soarta de mai departe a terenului fostului Stadion Republican este un subiect de interes național, iar Constituția Republicii Moldova, în art. 75, prevede expres că „cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului. Este evident că actuala guvernare acționează contrar Constituției Republicii Moldova și a interesului național, iar acțiunile întreprinse de factorii de decizie sunt vădit abuzive și ilegale, în lipsa unei consultări publice și transparente cu societatea”, notează deputatul.

În acest context, Marina Tauber cere Procuraturii Generale să stabilească toate circumstanțele în care a avut loc tranzacția și să examineze legalitatea acțiunilor factorilor de decizie din cadrul Guvernului și a Agenției Proprietății Publice.

În 18 februarie 2022, Agenția Servicii Publice a inițiat procedura de vânzare a terenului cu o suprafața de 5,2 ha a fostului Stadion Republican, către Ambasada SUA de la Chișinău, pentru a-și construi acolo un sediu nou.

Luni, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, organizate la intrarea pe teritoriul fostului Stadion Republican, că formațiunea sa nu este împotriva construcției unei noi ambasade a SUA în Chișinău, dimpotrivă crede că Guvernul trebuie să acorde toată susținerea în acest sens. În același timp, el consideră că implicarea misiunii diplomatice a Statelor Unite în scandalul înstrăinării acestui teren reprezintă o provocare menită să incite spiritele împotriva poporului american.

Total
0
Shares
Total
0
Share