DOC // PG a refuzat o plângere penală în privința lui Dorin Recean

Procuratura Generală, condusă de către Ion Munteanu, procuror general interimar, a refuzat plângerea penală privind pretinsa infracțiune săvârșită de către Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, atunci când i-a îndemnat pe cetățenii țării să rețină numele a trei judecători care au anulat o dispoziție a CSE prin care candidații Partidului ȘANSĂ au fost excluși din campania electorală pentru alegerile locale generale din toamna anului 2023. Anunțul a fost făcut de către Dorin Podlisnic, membru al Blocului juridic de pe lângă Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Podlisnic susține că ordonanța prin care a fost refuzată plângerea depusă de către PDCM este ilegală, iar din acest raționament a fost contestată în instanța de judecată, cu solicitarea ca PG să fie obligată să examineze declarația lui Dorin Recean.

Potrivit PDCM, prin declarația sa, Dorin Recean a influențat corpul judecătoresc, acțiune sancționată de Codul penal al Republicii Moldova. O astfel de infracțiune ar fi fost comisă și de către Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, însă formațiunea va reveni ulterior cu informații suplimentare.

„Vă rog să reținem 3 nume – Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica, Dutca Ina. Acest complet de judecători de la Curtea de Apel, ieri, a decis să anuleze decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor electorale în procesul electoral din Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului din 13 decembrie 2023.

În aceeași zi, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimă profunda îngrijorare și dezaprobare față de recentele declarații ale Prim-ministrului Dorin Recean, care au avut loc în cadrul ședinței de Guvern de pe data de 13 decembrie 2023.

”Declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.

Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova solicită respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare. Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii.

În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova va sesiza nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare.

În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, este scris în comunicatul magistraților.

Documentul publicat de OBSERVATORUL:

Total
1
Shares
 
Total
0
Share