Politic

DOC // Președinția a depus un denunț la Procuratură în privința unor „înţelegeri de cartel pe piaţa de carburanţi”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președinția a depus un denunț la Procuratură în privința unor „înţelegeri de cartel pe piaţa de carburanţi”. Despre asta anunță consilierul prezidențial Sergiu Tofilat. Potrivit lui, companiile petroliere ar coordona prețurile, iar Consiliul Concurenței nu și-ar îndeplini atribuțiile, scrie galben.md

„Conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul. Încă în 2019, preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa că ei deţin probe directe şi indirecte, că vor aplica sancţiuni, însă nu au întreprins nimic. Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri. Schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate. Dacă au nevoie de ajutor, le sunt la dispoziţie”, susține Sergiu Tofilat.

De altfel, consilierul a atenționat Plenul Consiliului Concurenţei ca „în decizia de sancţionare a petroliştilor să nu includă intenţionat formulări, care vor permite anularea deciziei în instanţa de judecată, aşa cum s-a întâmplat în 2011”.

Amintim că de la începutul anului curent, de câteva ori, companiile petroliere au afișat prețuri mai mari la carburanți. Un litru de benzină standard 95 la stațiile Petrom costă 19,25 lei, cu un leu mai scump decât luna trecută. La fel, un litru de motorină costă 16,25 lei, în timp ce, în februarie, costa 15,55 lei.

Audiat în Parlament, directorul general ANRE, Veaceslav Untila, a declarat că „nu are pârghii” pentru a lua măsuri în privința companiilor petroliere.

„Am făcut tot ce am putut, dar pârghii nu prea avem. Noi am convocat agenții economici. Ei spun că sunt atenți față de agricultori. Nu are ANRE pârghii ca să îi tragă la răspundere. Astăzi, în Parlament, avem 24 de proiecte de lege în privința ANRE. Noi mâine poimâine rămânem fără electricieni specializați. În 2020, devieri negative la MoldovaGaz – 2,5 miliarde de lei. Dați-ne pârghii și vom reglementa tarifele. Aici nu putem interveni”, a spus Veaceslav Untila.

loading...

Comments are closed.