(doc) Procurorul Radețchi care gestionează dosarul “Uzurpării puterii” ar fi implicat scheme de deposedare ilegală a proprietății unor persoane

procuratura generala, procurori moldova, procuror radetchi, dosarul uzurparii puterii

La adresa redacției portalului de știri Realitatea.md au parvenit mai multe informați în care este vizat procurorul Viorel Radețchi, gestionarul dosarului „uzurparea puterii”. Potrivit sursei, care a preferat să-și păstreze anonimatul, procurorul ar fi stat în spatele mai multor acțiuni ilegale de deposedare a persoanelor de proprietăți și acapararea lor prin intermediul persoanelor interpuse.

Au fost dezvăluite trei cazuri cu presupusele acțiuni ilegale ale procurorului Radețchi. În perioada în care activa în Procuratura Anticorupție, acesta ar fi fost „racolat” de către ex-directorul companiei Moldova-Gaz, Alexandru Gusev, pentru a-i asigura protecție și rezolvarea problemelor legate de abateri de la lege. În schimbul acestor servicii, procurorul ar fi primit lunar remunerații ilegale. Tot în acea perioadă a primit un automobil nou Skoda Superb și un bun imobil în Stăuceni, la un preț de circa 250 de mii de euro, transmite Realitatea.md

Un automobil apare Skoda Superb apare în declarația de avere din anii 2016 și 2017, iar în declarația de avere pentru anul trecut, procurorul a indicat că a vândut mașina cu 50 de mii de lei.

Contactat de jurnaliști, Viorel Radețchi a numit acuzațiile care i se aduc niște aberații.

„Aha toate-s de la Gusev, da? Nici nu am cuvinte, cred că sunt niște aberații. Cum aș putea comenta așa aberații?”, a spus Viorel Radețchi.

Un alt caz în care figurează numele lui Radețchi se referă la terenurile din satul Bolohan, raionul Orhei, unde s-a născut procurorul. Protivit sursei, Viorel Radețchi, împreună cu fostul comisar al raionului, ar fi procurat prin diferite scheme dubioase terenuri din extravilanul satului la prețuri superficiale, ca ulterior să le vândă potențialilor investitori la prețuri mult mai mari. Loturile de teren puteau fi exploatate în calitate de carieră de extragere a pietrii, iar investitorii manifestau interes pentru zona dată.

Și aceste acuzații au fost numite aberații de către Radețchi.

„La fel nu vă pot comenta aberații de genul ăsta. Dacă crede cineva că sunt așa terenuri, poftim lasă să le cumpere, să le ia, să le gestioneze. Eu nu am așa ceva”, a comentat procurorul.

Cel de-al treilea caz ține de terenuri și livezi din orașul Brezoia, raionul Ștefan Vodă, unde procurorul ar fi „conlucrat” cu Georgeta Balmuș.

Cetățeanca ar fi dobândit prin înșelăciune de la investitori veniți din Emiratele Arabe bunuri în proporții deosebit de mari: peste 1 milion de dolari. După pornirea urmăririi penale, Georgeta Balmuș ar fi promis că cedează toate bunurile dobîndite de la investitori celui care îi va rezolva problema cu dosarul penal și o va ajuta. Terenurile și livezile puse în negociere ar fi ajuns și în vizorul lui Viorel Radețchi, care a intervenit de multe ori pe acest caz.

Potrivit sursei, urmărirea penală a fost suspendată, iar la CSJ decizia instanței a fost casată. După rejudecare sentința de condamnare a Georgetei Balmuș a fost iarăși menținută în vigoare. La indicațiile lui Radețchi ar fi fost tergiversată și mușamalizată cauza penală în privința a celorlalți doi membri ai familiei Petru Balmuș (tatăl) și Petru Balmuș (fiul).

Despre Georgeta Balmuș procurorul și-a amintit dar a negat restul detaliilor.

„Sunt niște informații foarte eronate și probabil rău-intenționate de cei care le vehiculează sau le dau mass-mediei. Nu știu ce aș putea să vă povestesc. E chiar o aberație. Georgeta Balmuș a fost o petiționară obișnuită. S-a examinat cazul, toată lumea e la curent. Care e chestiunea cu cedări? Nici vorbă nu poate fi”, a spus Viorel Radețchi.

Vedeți mai jos documentul:

Total
0
Shares
 
Total
0
Share