Alte știri

DOC // Răspunsul Procuraturii Anticorupție la cererea lui Ilan Șor privind recuperarea banilor din frauda bancară

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce deputatul fugar, președinte al Partidului „Șor”, Ilan Șor, a declarat că a găsit metoda de recuperare a banilor din frauda bancară și a adresat o scrisoare în acest sens Procuraturii Anticorupție (PA), instituția i-a expediat un răspuns. Într-o scrisoare adresată avocaților lui Șor, Procuratura susține că „se află în imposibilitate de a stabili modul de abordare a solicitării date”, relatează TV8.md.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție susțin că avocații deputatului fugar, Ilan Șor nu au menționat clar în cererea depusă în cadrul cărei cauze penale se dorește restituirea prejudiciului material.

„Urmare a verificării conținutului adresării dvs. constatăm că nici una nu este suficient de clară, așa cum ați evitat să concretizați în cadrul căreia dintre cele două cauze penale (una aflată la moment în faza de urmărire penală, iar cealaltă, aflată în examinare la Curtea de Apel Cahul) se pretinde să fie recuperat prejudiciul material. (…) În lipsa unor concretizări din partea dvs. Procuratura Anticorupție se află în imposibilitate de a stabili modul de abordare a solicitării abordate”, se menționează în scrisoarea Procuraturii Anticorupție.

Într-o postare pe o rețea socială, deputatul fugar se arată nemulțumit de răspunsul PA și îl cataloghează drept un „exemplu de cinism, ipocrizie și nepăsare din partea unei instituții care pretinde că are legea în capul mesei”.

„Acest răspuns arată o dată în plus că autoritățile, structurile abilitate, nu vor să miște un deget pentru returnarea banilor sustrași din sistemul bancar moldovenesc în bugetul de stat. Și avem dreptul să credem că nu vor să o facă pentru că îi protejează pe adevărații beneficiari ai celor care au pus mâna pe bani. Repet, acționarii băncilor lichidate în anul 2015 sunt gata să răscumpere portofoliul de credite neperformante, sunt gata returneze statului prejudiciul care i-a fost cauzat, după care ei își vor recupera sumele de la adevărații beneficiari ai devalizării sistemului bancar moldovenesc.

De ce credeți că procurorii nu găsesc timp să se vadă cu avocații mei și să discute propunerea acționarilor? Poate pentru că au primit ordine să n-o facă? Sau poate pentru că se tem că adevărul va ieși la suprafață. Un lucru este clar: cuiva îi convine să întrețină și mai departe acest mit și fac tot ce pot pentru îngropa cât mai adânc adevărul. Nu le va merge. Adevărul va ieși până la urmă la suprafață. Mai devreme sau mai târziu”, susține Șor.

La începutul lunii mai, deputatul fugar, președinte al Partidului „Șor”, Ilan Șor, a venit cu un apel către Maia Sandu și a cerut președintei Republicii Moldova să includă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate subiectul recuperării banilor din frauda bancară și să fie pusă în discuție propunerea acționarilor băncilor.

Anterior, într-o conferință video, Ilan Șor spunea că a găsit soluția de recuperare a banilor furați din sistemul bancar. În ceea ce privește beneficiarii furtului miliardului, Ilan Șor a declarat recent că este gata să depună mărturii în instanța de judecată, să conlucreze cu ancheta și să dezvăluie numele celor care se fac vinovați, după ce va fi anulat mandatul ilegal de arestare pe numele său.

loading...

Comments are closed.