DOC // Referendumul privind modificarea Constituției ar putea avea loc pe 20 octombrie

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 65

Fracțiunea PAS propune inițierea unui referendum republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu organizarea pe 20 octombrie 2024.

Această propunere include atât proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional, cât și proiectul de lege propriu-zis de modificare a Constituției Republicii Moldova, a anunțat președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Fracțiunea PAS au solicitat Curții Constituționale să emită un aviz pe marginea acestei propuneri.

„Astăzi este o zi cu semnificație simbolică deosebită – demararea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional de modificare a Constituției. Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională. Apoi vom fi responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional, cât și întrebarea care vi fi adresată cetățenilor Republicii Moldova – „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?””, a explicat Veronica Roșca.

Prin modificarea Constituției se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Astfel, se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două alineate noi. Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu, Titlul V1 – integrarea în Uniunea Europeană.

Total
0
Shares
Total
0
Share