DOC // Refuzul Maiei Sandu de a semna numirea Bașcanului Găgăuziei în componența Guvernului, pe masa judecătorilor CC

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova, membri ai echipei lui Ilan Șor, au semnat și înregistrat la Curtea Constituțională a Republicii Moldova o sesizare în care solicită verificarea constituționalității refuzului președintelui țării, Maia Sandu, de a semna decretul de numire a Bașcanului Găgăuziei în calitate de membru al Guvernului.

„Legea nu permite nicio excepție sau alte motive pentru refuzul de a îndeplini această obligație. Situația a devenit critică, având în vedere că au trecut peste 8 luni de la preluarea funcției de Bașcan de către doamna Evghenia Guțul. Argumentele prezentate de oficialități sunt considerate nefondate și contrare legii”, se arată în sesizarea depusă.

Deputații au menționat că refuzul Președintelui de a îndeplini această obligație constituțională reprezintă o încălcare gravă a legilor fundamentale ale țării.

„Este o încălcare a Legii fundamentale, a Legii “Cu privire la Guvernul Republicii Moldova” și a Legii “Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Această atitudine față de reprezentanții oficiali ai autonomiei contravine și statutului juridic special al UTA Găgăuziei, garantat de articolul 111 din Constituție și constituie o dovadă de discriminare și lipsă de respect față de întregul popor găgăuz”, mai precizează legislatorii.

Ei au adăugat faptul că statutul de membru al Guvernului nu a fost și nu este un privilegiu, ci constituie doar o modalitate legală de apărare a intereselor legitime ale autonomiei.

Parlamentarii și-au exprimat încrederea că Înalta Curte se va încumeta să accepte sesizarea și să analizeze profund această problemă, în conformitate cu principiul supremației Constituției și a dreptului.

Reamintim că Evghenia Guțul, susținută în campanie de echipa lui Ilan Șor, a câștigat al doilea tur al alegerilor Başcanului din Găgăuzia în data de 14 mai cu peste 52% din totalul de voturi din regiune. La data de 16 mai, Comisia electorală de la Comrat a confirmat rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin. Tot în aceeași zi, la sediul comisiei au dat buzna ofițerii CNA în cadrul unui dosar privind pretinsa corupere a alegătorilor. Șase zile mai târziu, în data de 22 mai, deja, Curtea de Apel Comrat a confirmat legalitatea scrutinului.

Președintele Maia Sandu a declarat însă că nu se grăbește să semneze decretul de numire a Evgheniei Guțul în calitate de membru al Guvernului. Șefa statului afirmă că nu va face acest lucru atât timp cât Bașcanul beneficiază de susținerea echipei lui Ilan Șor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share