Social

(doc) Reprezentanții sindicatelor cer Guvernului să declare zile libere perioada 28-30 august

Pinterest LinkedIn Tumblr

Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova a înaintat o scrisoare prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip în care cer ca zilele de 28, 29 și 30 august să fie declarate zile libere.

Oleg Budza, președintele CNSM afirmă că din cauza situației calendaristice pentru sfârșitul lunii august din acest an, adică condicerea „Zilei Independenței” cu prima zi a săptămânii și sărbătorii „Limba Noastră” cu ziua de vineri, adică sfârșitul zilei de muncă, determină tot mai mulți salariați să solicite angajatorului acordarea concediului neplătit pentru perioada 28-30 august.

Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că se sfârșește perioada estivală a anului, motiv pentru care mulți salariați doresc să-și formeze o minivacanță pentru familie, copii, mai cu seamă, că este chiar în ajun de an școlar. În altă ordine de idei, reieșind din situația calendaristică descrisă supra, este de menționat că productivitatea muncii va fi diminuată considerabil în cele 3 zile lucrătoare, dintre care, potrivit art. I02 din Codul muncii, durata celei din ajunul zilei de sărbătoare (30 august) urmează a fi redusă.” se menționează în comunicat.

În urma argumentelor de mai sus, reprezentanții sindicatelor cer guvernului să ofere zile de rapaus la data de 28, 29 și 30 august curent. Zilele acestea să fie transferate ulterior pentru zilele de sâmbătă ale anului curent. Cei de la CNSM afirmă că susținerea acestei propuneri de către prim-ministru înseamnă o contribuție semnificativă pentru odihna salariaților, o bună revigorare a forțelor de muncă și sporirea nivelului de productivitate a acestora.

loading...

Comments are closed.