DOC // Ruslan Popov, adjunctul lui Stoianoglo, are în spate o carieră profesională de invidiat

Cu studii în domeniului dreptului (studii de licență, masterat și doctorat în dreptul penal), Ruslan Popov și-a început cariera profesională în anul 1998, când a fost numit în calitate de anchetator la Procuratura Leova, după care, în termen foarte scurt, a avansat la Procuratura Buiucani din mun. Chișinău, unde a ocupat funcția de ajutor al procurorului sectorului Buiucani. Din 2000, Popov a ocupat funcția de procuror, adjunct al procurorului sectorului Buiucani, mun. Chişinău.

Respectând treptele ierarhiei, trecând mai întâi prin funcția de anchetator, în anul 2004, Popov este numit în funcția de procuror, şef al secţiei nr. l din cadrul Direcţiei control al urmăririi penale a Procuraturii Generale, unde activează timp de 6 ani.

Din 2010 până în la începutul anului 2013, procurorul Ruslan Popov avansează la funcția de şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistență metodică din cadrul Procuraturii Generale, iar în perioada ianuarie – august 2013 a ocupat și funcția temporară de procuror-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, după care a revenit la Procuratura Generală.

În perioada 2013-2017, Ruslan Popov a activat și în calitate membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit legii, CSP este un organ independent, format în vederea participării la procesul de constituire, funcționare și asigurare a autoadministrării sistemului Procuraturii. Consiliul este garantul independenței și imparțialității procurorilor.

Timp de patru ani de zile, în perioada 2014-2018, Ruslan Popov a ocupat și funcția de adjunct al procurorului-şef al mun. Chişinău, şef al oficiului Ciocana, după care, în august 2018, a fost numit procuror-şef al Secţiei analiză criminologică, avizare şi propuneri de legiferare din cadrul Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii a Procuraturii Generale.

Luând în consideraţie rezultatele activităţii desfășurate, indicatorii de performanţă calitativi şi cantitativi obţinuţi pe parcursul anului 2016, calităţile profesionale şi morale ale unor procurori, Consiliul Superior al Procurorilor prin Hotărârea nr. 12-264/16 din 29 decembrie 2016, a propus Procurorului General încurajarea Procurorului-şef a procuraturii sect. Ciocana, mun. Chișinău, Popov Ruslan, cu Crucea ”Pentru Merit”, Clasa I.

Prin Hotărârea nr. 1-30/2019 din 06 decembrie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor și-a exprimat acordul pentru numirea lui Popov în funcția de adjunct al Procurorului General, alături de Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic.

Pe lângă activitatea sa de procuror și de conducător în organele procuraturii, în 2007 Ruslan Popov a fost numit și formator la Institutul Național al Justiției, unde timp de 14 ani a pregătit și a examinat zeci de persoane care au aspirat și au ajuns procurori. La fel, în perioada 2011-2017 a activat și în calitate de lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova, disciplinele – drept penal şi drept procesual penal, partea specială.

Fiind și un bun manager, procurorul Ruslan Popov a fost ales în calitate de membru al Consiliului Institutului National al Justiţiei, participând la gestionarea celei mai importante instituții de stat care pregătește procurori și judecători.

Cât a activat în funcția de adjunct al Procurorului general, pe numele lui Ruslan Popov nu au fost depuse plângeri și nici nu au fost atestate abateri în activitatea acestuia. Mai mult, în perioada exercitării mandatului nu au existat careva reacții negative din partea mediului de afaceri și nu sunt cunoscute informații despre intentarea vădită a unor dosare penale pe numele oamenilor de afaceri sau împotriva companiilor private din țara noastră.

Popov este căsătorit, are trei copii, iar soția sa activează în organele de drept.

Suspendarea din funcția de adjunct al Procurorului general și reținerea lui Popov

După suspendarea și reținerea lui Alexandr Stoianoglo, conducerea interimară a Procuraturii Generale a anunțat că și adjuncții Procurorului general au fost suspendați din funcțiile lor, printre ei fiind și procurorul Ruslan Popov.

Astfel, pe 06 octombrie 2021, după ce a fost suspendat din funcția de adjunct al Procurorului general, Popov și-a permis să vorbească în fața presei despre dosarul penal intentat împotriva lui Alexandr Stoianoglo și despre sesizarea deputatului Lilian Carp.

După această conferință de presă, pe 08 octombrie 2021, Popov a recepționat un Act de la Autoritatea Națională de Integritate, prin care a fost informat că instituția nu a găsit discrepanțe în declarațiile de avere şi a dispus încetarea procedurii de control, după 20 de luni de verificări. Cu toate acestea, pe 09 octombrie 2021, în zi de sâmbătă, procurorii au decis să-l rețină pe Popov, fiind suspectat de îmbogățire ilicită, deși prin actul ANI s-a constatat lipsa încălcărilor.

”Inspectorul de integritate a întreprins toate acțiunile legale pe domeniul de competență în vederea stabilirii existenței unei diferențe substanțiale între averea dobândită și veniturile realizate, conducându-se strict după cadrul legal existent. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de control inspectorul a primit și explicații din partea persoanelor care nu pot fi supuse controlului, dar au figurat în anchetele jurnalistice.

Referitor la casa în care se presupune ca ar locui subiectul. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogățire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014 (potrivit articolul 10 din Codul penal al Republicii Moldova, legea penală care înăsprește pedeapsa sau înrăutățește situația persoanei vinovate de săvârșirea unei infracțiuni nu are efect retroactiv – n.r.).

De menționat că, inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinții subiectului”, a precizat ANI.

Actul prin care ANI a încetat controlul în privința averii lui Popov

În cadrul unei conferințe de presă, avocații lui Popov au afirmat că „execuția conducerii Procuraturii Generale care nu a acceptat subordonarea politică, continuă” și au declarat că s-a recurs la reținere și arest în scopul intimidării clientului lor, „pentru a i se închide gura”, motivul adevărat fiind conferința de presă cu genericul „Viziunea adjuncților Procurorului General cu referire la situația la zi la Procuratură și procedura penală în privința Procurorului General”, pe care Ruslan Popov a susținut-o în ajun.

Invocând modul în care o investigație jurnalistică a generat, în viziunea avocaților, „o tentativă de subordonare a Procuraturii intereselor politice”, ei consideră că „domnul Ruslan Popov a căzut pradă unui abuz de drept înscenat”.

Igor Hlopețchi și Oleg Spînu au atras atenția că constatarea îmbogățirii ilicite nu intră în competența procuraturii. Acei care pot veni cu probe sunt organele de control ale ANI, inspectoratului fiscal, AIPA. Cât privește Autoritatea Națională de Integritate, în urma unui raport înaintat anul trecut chiar de procurorul reținut, Ruslan Popov, ANI a realizat un control și a găsit de cuviință să-l înceteze la 30 septembrie 2021. „Inspectorul de integritate a notat că averea lui Ruslan Popov nu este afectată de vicii cu tentă penală sau contravențională, inclusiv sub aspectul pretinsei „depășiri substanțiale”. În baza acestui argument, avocații conchid că „neavând un act de constatare a încălcării regimului juridic al averilor și intereselor personale, Procurorul General interimar a constatat personal din investigațiile jurnalistice săvârșirea unei infracțiuni”.

Perchezițiile efectuate nu numai la domiciliul inculpatului, dar și la rude, părinți, nu au scos la iveală nimic ce ar alimenta învinuirile aduse lui Ruslan Popov, afirmă avocații. Nu era nevoie nici de izolarea Șefului adjunct suspendat, care a cooperat cu autoritățile din primele clipe, dând depoziții pe 12 pagini. El are trei copii, dintre care doi minori, familie, iar măsura de constrângere care i s-a aplicat prin plasarea în izolatorul Inspectoratului de poliție are menirea de a-l intimida și de a-l impune să renunțe la funcție.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share