DOC // Sistemul de sănătate din Moldova este pregătit pentru a organiza procesul de imunizare anti-COVID-19

Planul național de imunizare anti-COVID-19 a fost definitivat și aprobat. Astfel, sistemul de sănătate din Republica Moldova este pregătit pentru a organiza procesul de imunizare și de a valorifica cantitățile de vaccinuri pe care țara le va recepționa, indiferent de tipul vaccinului, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Conform Documentului, la prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare,  la etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale. La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmare de la GAVI (Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări), pe platforma COVAX (Covax este unul dintre cei trei piloni ai instrumentului ACT-COVID-19 Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), că țara noastră ar putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021.

Menționăm că, MSMPS a inițiat pregătirea pentru furnizarea cât mai curând posibilă de vaccinuri anti-COVID-19 populației Republicii Moldova, la începutul semestrului doi al anului 2020.

Pentru a asigura păstrarea vaccinurilor la toate nivelurile, a fost efectuată evaluarea situației privind asigurarea cu frigidere pentru păstrarea lanțului frig. Astfel, în toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C, Centrele de Sănătate Publică dețin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 mii doze de vaccin la temperatura de  -70° C.

Suplimentar, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să fie livrate până la 31 ianuarie curent.

Menționăm că, în perioada 13-14 ianuarie 2021, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, se va desfășura un curs de instruire online cu privire la implementarea vaccinului anti-COVID-19 în Republica Moldova, în vederea asigurări conforme a distribuției, păstrării, administrării vaccinurilor anti COVID-19 și managementul evenimentelor adverse post-imunizare, la care vor participa reprezentanți din toate instituțiile medico-sanitare publice.

Informăm că, vaccinul va fi administrat gratuit. Înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna acordul informat/consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. În cazul apariției unui eveniment post-imunizare, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială conform cadrului normativ existent.

Planul național de imunizare anti-COVID-19

Planul National Imunizare Anti COVID 2021 Final by Telegraph Moldova on Scribd

Total
0
Shares
 
Total
0
Share