Politic

DOC // Socialiștii au atacat la CC legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, împreună cu Vasile Bolea, deputatul socialist Grigore Novac a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității Legii nr. 144 din 14 octombrie curent, cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul, informează Telegraph.md

Referitor la motivele sesizării, socialiștii s-au expus de mai multe ori și consideră, că scopul Convenției este altul camuflat și total străină convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova dar cel mai important este contrar prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu voturile deputaților PAS Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, numită Convenția de la Istanbul. Documentul a fost criticat dur de opoziția din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care a atras atenția asupra unor detalii ascunse din convenție care sunt contrare Constituției și tradițiilor Republicii Moldova.

”Mă adresez către dumneavoastră să intrați în esența acestei convenții. Nu are nimic aici absolut cu violența asupra femeilor, lucrurile stau ascunse la articolul 3, litera (c) și (f). Dacă nu ați citit vă spun eu, la litera (f) este indicat expres că femeile includ fetele până la vârsta de 18 ani, dar după 18 ani ele cine sunt? Litera (c), gen va însemna comportamentele, activitățile și atributele construite social pe care o societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați. Dacă am să vă întreb care este rolul acestei convenții în apărarea drepturilor femeilor și cu ce suplimentar scapă femeile de violență, nu veți găsi răspuns, pentru că răspunsul nici nu poate fi logic”, a spus deputatul BCS, Grigore Novac.

Parlamentarul a venit cu un amendament la textul convenției care prevede că ”Republica Moldova declară că va aplica convenția în conformitate cu principiile și dispozițiile Constituției. Statul Republica Moldova își rezervă dreptul de a recunoaște și a utiliza doar noțiunea de sex biologic prevăzut de Constituția și legislația națională”. Amendamentul nu a fost susținut însă de majoritatea PAS, iar în semn de protest fracțiunea BCS a părăsit sala în timpul ședinței din 14 octombrie curent.

”Majoritatea dintre dumneavoastră stă cu ochii în pământ de rușine pentru votul pe care trebuie să-l dați. Dacă sunteți mândri de ceea ce faceți, să știți că o țară întreagă va vedea ce faceți”, a declarat Novac.

Mitropolia Moldovei s-a adresat public către președintele țării, Parlament și Guvern în care și-a exprimat îngrijorarea față de ratificarea Convenției de la Istanbul.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

loading...

Comments are closed.