DOC // Terenul fostului Stadion Republican va putea fi vândut SUA la un preț mai mic decât cel de pe piață

Terenul fostului Stadion Republican va putea fi vândut Statelor Unite ale Americii la un preț mai mic decât cel de piață, a decis Parlamentul în cadrul ședinței de astăzi. Amendamentul a fost înaintat de către Andrian Cheptonar, deputat PAS, iar decizia finală a fost adoptată a doua zi după ce Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a efectuat o vizită la Chișinău.

La articolul 2, textul ”la un preț care nu va fi mai mic decât prețul de piață,” se substituie cu textul ”la un preț negociabil, care nu va fi mai mic decât valoarea estimată în scopul impozitării, înscrisă în registrul bunurilor imobile (valoarea cadastrală),” – este amendamentul lui Cheptonar.

Potrivit deputatului PAS, pe parcursul discuțiilor cu partea americană au fost înregistrate dificultăți și în contextul realizării de către Guvern a sarcinilor prevăzute legea supusă modificării, unde se stabilește că acesta este responsabil de determinarea valorii bunului imobil și, subsecvent, de negocierea prețului cu partea americană, având ca reper minim obligatoriu această valoare determinantă (prețul de piață a bunului imobil).

”Tentativele efectuate în acest sens de Guvern pentru a stabili valoarea bunului imobil au avut rezultate neconcludente, cu valori aproximative ce variau în cadrul unei marje mult prea mari pentru a servi ca un reper sigur la negocierea prețului bunului cu partea americană. În acest sens, pentru a se veni cu o soluție alternativă fiabilă ce ar contribui la depășirea acestui impas, se propune ca prin intermediul prezentului amendament pragul minim de referință (care actualmente este stabilit de lege ca fiind prețul de piață a bunului dat) să fie stabilit cu altul mult mai cert și verificabil, și anume cu valoarea estimată în scopul impozitării a imobilului respectiv, înscrisă în registrul bunurilor imobile (valoarea cadastrală)”, motivează Cheptonar.

Amendamentul a fost înaintat prin intermediul inițiativei de modificare a Codului Vamal și a Legii cu privire la gazele naturale, iar Guvernul a emis un aviz pozitiv.

În aprilie 2022, Statele Unite și Republica Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății pe care va fi construită o nouă Ambasadă a SUA și un nou parc public.

În aprilie curent, s-a anunțat că terenul fostului Stadion Republican ar putea fi vândut către SUA cu circa 15 milioane de euro.

137.2024.Amendment.dep.Cheptonar A – terenul fostului stadion Republican by Agenția de Presă TELEGRAPH.MD on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share