Politic

DOC // Un deputat PAS a renunțat la ultimele două distincții de stat pe care le deținea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vasile Șoimaru, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în prezent deputat PAS, a renunțat la medalia ”Meritul Civic” din 1996 și la ”Ordinul de Onoare” din 2011, ultimele două distincții de stat pe care le deținea, după ce în 2013 a renunțat și la ”Ordinul Republicii”.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În scrisoarea sa din 2013, adresată președintelui Nicolae Timofti, Șoimaru a scris: ”Nu pentru ordine şi medalii am votat Declaraţia de Independenţă. Nu este deloc simplu să accepți o distincție de stat alături de unii falşi unionişti, care niciodată nu vor vota pentru înlăturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov şi reîntregirea României interbelice, dar şi alături de unionaliştii care zi şi noapte visează momentul „Z“ când Republica Moldova ar fi împinsă într-o structură-xerocopie a defunctului URSS. N-aş fi refuzat această distincție pentru merite reale şi rezultate palpabile, dar niciodată nu voi accepta vreun ordin/medalie pentru simplul noroc că am fost participant la proclamarea Independenţei. Chiar dacă, prin minune, Republica Moldova ar supravieţui independentă până la aniversarea a 50-a şi dacă, tot prin minune, aş rămâne ultimul votant al Independenţei în viaţă, n-aş accepta o distincţie pentru aceste merite. Rog prietenii şi colegii din primul Parlament să nu se supere pe mine pentru această ieşire: acestea sunt principii pe care nu le voi încălca vreodată!”.

Șoimaru a fost ales deputat în trei legislaturi. În perioada 1990-1994 fiind ales în circumscripția nr. 127, Ungheni, iar între anii 1998-2001 a fost deputat și membru al fracțiunii Partidului Forțelor Democratice. Din 2021-prezent este deputat PAS.

Decretul cu privire la renunțarea la ultimele două distincții de stat a fost semnat de către Maia Sandu.

loading...

Comments are closed.