DOC // Victoria Furtună denunță presiunile exercitate împotriva ei și cere demisia ambasadorului Republicii Moldova în Ungaria

Victoria Furtună, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, cere explicații cu privire la activitatea Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria, după un pretins incident cu un jurnalist ungar și pentru presupusa implicare a misiunii diplomatice în perturbarea întâlnirilor politice pe care candidata le-ar fi avut în capitala statului menționat. De asemenea, a fost cerută și demisia ambasadorului, scrie știrionline.md

“Ținând cont că este o instituție publică întreținută din impozitele moldovenilor, insist să se ofere explicații publice privitor la activitatea de facto a acestei instituții subordonate Dumneavoastră.

La 06.08.2024, fiind într-o vizită de lucru în Ungaria, țara care prezidează Consiliul Uniunii Europene la ziua de azi, am fost martoră a unei incompetențe instituționale fără precedent. Angajații ambasadei au ignorat mesajele jurnaliștilor din Ungaria și au boicotat intenția mea de a realiza o întâlnire cu reprezentanții partidul de guvernământ din Ungaria.

Acțiunile în cauză au exces atribuțiile de serviciu și denotă o poziție contrară obiectivelor serviciului diplomatic în protejarea drepturilor şi intereselor Republicii Moldova, ale cetăţenilor acesteia şi ale persoanelor juridice din Republica Moldova potrivit practicii internaţionale şi în limitele admise de normele şi principiile dreptului internaţional. Or asemenea acțiuni nu pot fi interpretate ca o formă de promovare a unei imagini favorabile a Republicii Moldova peste hotare.

Ambasada are costuri de întreținere de câteva milioane de lei lunar și astfel de comportament iresponsabil este ușor de intuit că este în raport și cu alți cetățeni ai Republicii Moldova din Ungaria.

Reieșind din cele expuse, solicit:

  1. Retragerea din funcție a ambasadorului Republicii Moldova din Ungaria;
  2. Oferirea explicațiilor publice aferent ignoranței interpelării expediate de mass-media din Ungaria spre ambasada țării noastre;
  3. Adresarea scuzelor jurnalistul menționat pentru a reabilita imaginea diplomației moldovenești;
  4. Organizarea cursurilor de instruire a limbii engleze pentru angajații misiunilor diplomatice înainte de a le încredința responsabilitatea de a fi imaginea țării;
  5. Prezentarea raportul de activitate a Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria pentru ultimii 3 ani în materie de:
    – creșterea volumului exporturilor spre Ungaria;
    – suma investițiilor directe atrase din Ungaria în economia Republicii Moldova;
    – numărul de turiști aduși din Ungaria în RM.

Mizez pe faptul că incidentul în cauză să rămână ca excepție, fiind întreprinse imediat măsuri de prevenire a unor astfel de situații”, este demersul Victoriei Furtună către Ministerul Afacerilor Externe.

La 6 august, Victoria Furtună, procurorul anticorupție, care candidează la alegerile prezidențiale din octombrie, a ajuns la Budapesta, Ungaria. Scopul vizitei sale a fost de a se întâlni cu membrii guvernului maghiar și cu reprezentanții Fidesz pentru a-și exprima sprijinul deplin pentru misiunea de pace a lui Viktor Orban, având în vedere că Moldova, la fel ca Ungaria, este vecină cu Ucraina, și, prin urmare, este un interes comun în stabilitatea regiunii. Comunitatea internațională trebuie, deci, să intensifice eforturile de soluționare a conflictului prin menținerea dialogului între părți, scrie napieu.com

”Ea a venit să-și exprime sprijinul deplin pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană, dar la acea Uniune care rămâne fidelă concepției sale inițiale, adică o alianță pur economică, nu politică. Ea a venit să-și exprime speranța că Ungaria, în calitate de actual președinte al Consiliului UE, nu doar va încerca să orienteze Uniunea Europeană pe direcția inițială, ci poate eforturile Ungariei vor fi ascultate în Europa. De aceea susține grupul Patrioți pentru Europa din Parlamentul European, deoarece abordarea integrării bazată pe cooperarea economică și respectarea suveranității statelor membre este în concordanță cu valorile și interesele ambelor țări.

Ea a venit să sublinieze că Republica Moldova și Ungaria împărtășesc valori creștine comune, bazate pe familie, unde tatăl este bărbat și mama este femeie”, scrie sursa citată despre vizita politică a Victorie Furtună.

”Cu toate acestea, vizita Victoriei Furtună a rămas fără ecou, iar Ambasada Republicii Moldova la Budapesta a jucat un rol semnificativ în acest sens. Ca jurnalist, am aflat despre sosirea procurorului la Budapesta, așa că m-am adresat imediat ambasadei pentru a afla detaliile programului său și dacă va avea loc o întâlnire cu presa sau cum aș putea să iau legătura cu ea. Am trimis mai întâi un e-mail în engleză, menționând că aș dori să fac un interviu cu ea, dar nu am primit niciun răspuns. Naiv, am presupus că poate nu cunosc engleza, așa că am trimis același e-mail și în română, dar din nou nu am primit niciun răspuns. Așa că am sunat la Ambasadă, unde un bărbat a răspuns la telefon, dar după ce m-am prezentat, el nu s-a prezentat și a spus doar: „am primit e-mailurile dvs.”. Și, am întrebat, care este răspunsul? „Dacă vrea să vină, să vină, nu ne deranjează”, a fost răspunsul său într-o engleză stângace. Am rămas uluit, deoarece Victoria Furtună nu este oricine. Ea a trebuit să înfrunte numeroase lupte ca procuror doar pentru că reprezintă opoziția. A fost atacată de multe ori de către guvern, acuzată de multe lucruri și politicienii au încercat să o elimine, dar nu a renunțat la luptă și nici acum nu renunță.

Comportamentul Ambasadei ilustrează bine faptul că, în ciuda celor afirmate de Comisia Europeană, și anume că „Moldova este pe drumul cel bun în eforturile sale de reformă pentru consolidarea democrației și a statului de drept”, vedem că opoziția este încă considerată un inamic și că nu i se oferă oportunitatea de a-și expune argumentele. Un bun exemplu în acest sens este vizita de acum, deoarece datorită comportamentului Ambasadei, o parte din întâlnirile planificate în prealabil au eșuat și mass-media nu a putut relata în mod adecvat vizita”, a declarat jurnalistul Barcs Endre, fără a oferi mai multe detalii.

Ministerul Afacerilor Externe nu a publicat vreo reacție.

Total
0
Shares
Total
0
Share