DOC // Viorel Morari nu se va mai putea întoarce în cadrul Procuraturii Anticorupție

Viorel Morari, Șef Procuratura Anticorupție

Viorel Morari nu se va întoarce în cadrul Procuraturii Anticorupție. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, pe 17 noiembrie.

Fostul șef al PA Viorel Morari a atacat în judecată decizia prin care a fost concediat din cadrul instituției. Pe 17 noiembrie, magistrații din sectorul Râșcani al capitalei au pronunțat decizia. La ședința de judecată a participat și membrul asociației „Dreptul la dreptate” Pavel Grigorciuc. Acesta a solicitat ca asociația să fie recunoscută în dosar drept a treia parte implicată. Judecătorul a respins solicitarea.

Deși urma să pronunțe hotărârea pe 22 noiembrie, magistrata a intrat în deliberări, iar după 20 de minute a anunțat că a respins cererea lui Morari. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.

Viorel Morari a fost concediat din PA pe 12 august. Procurorul general a menționat că mandatul lui Morari a expirat în aprilie 2021. Acesta avea dreptul să aleagă altă funcție în care să-și continue activitatea, însă Viorel Morari a refuzat. În consecință, procurorul general de atunci Alexandr Stoianoglo a semnat decizia de încetare a raporturilor de activitate cu Morari.

Viorel Morari a fost reținut pentru prima oară în data de 10 ianuarie 2020. În data de 12 februarie, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarele în care este cercetat penal Viorel Morari. Astfel, acesta i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe 14 februarie, Morari a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar. În prezent, dosarul său este examinat de Judecătoria Buiucani.

Pe 19 ianuarie 2021, Viorel Morari a fost reținut, din nou, după ce s-a prezentat, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui. Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării ”VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Pe 20 ianuarie 2021, acesta a fost eliberat în sala de judecată.

Sursa: newsmaker.md

Total
0
Shares
Total
0
Share