Politic

Dodon despre legea Procuraturii: Vor să mai pună un verișor sau o verișoară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul PSRM, Igor Dodon, califică modificările la legea Procuraturii drept o tentativă a guvernării de a numi în funcția de Procuror General o persoană obedientă PAS. Dodon se arată convins că noul șef al Procuraturii Generale va iniția dosare penale la comandă pe numele opozanților puterii. Dodon spune că Procurorul General ar fi fost obligat de președintele Maia Sandu să hărțuiască opoziția cu dosare penale, iar pentru că Stoianoglo ar fi refuzat acest lucru, a căzut în dizgrația puterii, notează IPN.

Igor Dodon acuză actuala guvernare că ar încearca cu orice preț să preia controlul asupra Procuraturii Generale și ulterior să folosească această instituție drept bâtă împotriva oponenților politici.

„Instituția prezidențială este sub control extern, acolo sunt consilieri din afara țării care le scriu ce trebuie să vorbească. Ei vor să facă același lucru cu instituția Procuraturii, dar au dat peste un găgăuz cu caracter, cu verticalitate, profesionist și nu spun asta pentru că eu l-am numit. Stoianoglo le-a spus clar că este statul Republica Moldova în care dacă s-a încălcat legea, să răspundă, dacă nu s-a încălcat legea, să nu răspundă. El a fost chemat la covor și i s-a dat peste cap să deschidă dosar penal pe numele lui Dodon”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Igor Dodon se arată convins că acuzațiile aduse de Stoianoglo, precum că ar fi fost inițiată o campanie de denigrare la adresa Procurorului General cu complicitatea diplomaților străini, sunt veridice. Dodon spune că recentele modificări la legea Procuraturii au scopul de a aduce la șefia instituției o persoană care să execute indicațiile PAS.

„Stoianoglo a spus ceea ce cunoșteau toți, că unii procurori se duceau la ambasadorul SUA și se consultau. Informațiile prezentate de Procurorul General sunt certificate de Europol, ei au descifrat telefoanele. De ce tac toți acum? Este o informație verificată și certificată de europeni. Dar europenii le iartă tot celor de la PAS. Uitați-vă ce fac cu legea Procuraturii. În această lege s-au băgat milioane de euro, bani europeni, și acum ei schimbă tot pentru că vor să-l schimbe pe Stoianoglo. Fac asta pentru că le trebuie acolo un verișor sau o verișoară care să deschidă dosare penale pe opoziție”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit noii legi cu privire la Procuratură, activitatea Procurorului General este evaluată de o comisie specială. În eventualitatea în care activitatea șefului Procuraturii obține calificativul „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune șefului statului demiterea Procurorului General.

loading...

Comments are closed.