Dodon tună și fulgeră după decizia Curții Constituționale: Nu cedez!

limba moldoveneasca, dodon, limba romana, proteste, guvernul republicii moldova

Într-o postare pe Facebook, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a comentat dur decizia luată astăzi de către judecătorii Curții Constituționale privind suspendarea temporară a acestuia. Dodon nu neagă că a încălcat Constituția, dar totodată promite că nu va ceda și nu va permite investirea noilor miniștri.

Șeful statului susține că decizia Curții Constituționale este una lipsită de legalitatea, una neconstituțională, cu toate acestea uitând să răspundă la învinuirile care i-au fost aduse, adică încălcarea gravă a Constituției, temei care a și servit suspendării temporare a acestuia.

Mai jos vă prezentăm reacția integrală a președintelui referitor la decizia Curții Constituționale:

Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată.

Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși.

Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite.

Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat.

Cît privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși.

Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral.

Amintim că judecătorii de la Curtea Constituțională au decis că președintele nu are drept de veto în cazul în care prim-ministrul propune un ministru. Remanierile din Guvern se fac în Executiv, iar dacă președintele refuză o candidatură și pentru a doua oară, este un lucru formal.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share