Doi foști președinți ai CC cred că magistrații care au susținut dizolvarea Parlamentului trebuie să-și dea demisia

Doi foști președinți ai Curții Constituționale, Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, le sugerează celor trei magistrați de la Înalta Curte, care au susținut demersul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului, să iasă onorabil din situația creată și să-și dea demisia. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova, transmite Telegraph.md

Experții constituționaliști le recomandă celor trei judecători de la CC să se inspire din exemplul predecesorilor săi, care în iunie 2019 au demisionat după ce au fost acuzați de Parlament că au făcut jocul fostului regim de la guvernare.

Poate să procedeze așa cum au procedat judecătorii în 2019 și să plece în demisie. Cred că aceasta va fi calea cea mai scurtă și să procedeze ca predecesorii săi care au creat situație de criză în Moldova”, a declarat Pușcaș.

Dumitru Pulbere a amintit că, în 2019, temei pentru demisia in-corpore a judecătorilor CC a fost avizul Comisiei de la Veneția.

Ar fi onorabil dacă actuala componență a Curții, cei trei judecători, să procedeze așa cum s-a procedat în 2019”, a spus juristul.

Experții în drept constituțional au mai remarcat că avizul CC cu privire la dizolvarea Parlamentului creează un precedent periculos, deoarece președintele țării, oricare va fi el, va putea dizolva Legislativul ori de câte ori va dori el. În opinia foștilor președinți ai CC, acum este oportun ca Înalta Curte să-și revizuiască decizia din 15 aprilie.

Să admitem că vor fi alegeri anticipate și iarăși doamnei președinte nu îi va plăcea. Se dorește un Parlament și un Guvern ascultător și loial, să împărtășească ideile care încearcă să le realizeze președintele. Dacă nu îi va plăcea, va petrece noi alegeri. Asta poate să fie până la nesfârșit. În aceasta constă pericolul precedentului format acum de către Curtea Constituțională, de aceea ar fi foarte bine dacă acești trei judecători își vor revizui avizul pronunțat și vor examina din nou aceste cauze și să respingă sesizarea depusă de președintele republicii”, a declarat Victor Pușcaș.

Dumitru Pulbere a adăugat că Republica Moldova este o țară parlamentară, iar parlamentarismul european prevede că dizolvarea forului legislativ poate fi o pedeapsă dar atunci când Parlamentul este vinovat.

În cazul dat însă, Parlamentul Republicii Moldova nu poartă nicio vină pentru că președintele Maia Sandu a refuzat să desemneze la funcția de premier pe reprezentantul majorității parlamentare.

Citește și: VIDEO // Foști președinți ai Curții Constituționale: „De ce a fost asigurată cu pază doar Domnica Manole, dar nu și ceilalți doi judecători?”

Total
0
Shares
Total
0
Share