Externe

Doi lideri talibani au dispărut. Lumea se întreabă în Kabul dacă au fost uciși

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, și noul vicepremier, Abdul Ghani Baradar, au dispărut din aparițiile publice, făcându-i pe unii afgani să se întrebe dacă mai sunt în viață, transmite The Guardian.

Mullahul Haibatullah Akhundzada nu a mai fost văzut în public de o lună de zile, de când militanții au preluat controlul în Afganistan. Un purtător de cuvânt a ieșit public să nege zvonurile privind moartea sa.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, una dintre cele mai recunoscute fețe ale talibanilor, a dispărut și el. Întrebările despre sănătatea șefului cabinetului politic, o figură importantă în negocierile de pace, au început să apară după ce nu a mai fost văzut de câteva zile în public.

Au apărut zvonuri în Kabul că a fost ucis sau grav rănit într-o luptă cu un alt personaj de rang înalt din rândul talibanilor, în timpul discuțiilor privind divizarea ministerelor afgane.

Eforturile oficialilor de a spulbera zvonurile au părut să adâncească misterul. Talibanii au publicat fotografii cu un mesaj scris de mână din partea unuia dintre adjuncții lui Baradar, potrivit căreia era în Kandahar, iar apoi au transmis un mesaj audio în care ei pretind că este din partea lui Baradar. Mesajul audio a fost însoțit de fotografii mai vechi. Absența dovezii video ridică un semn de întrebare printre afgani, deoarece talibanii nu mai sunt un grup insurgent ascuns iar fața lui Baradar este foarte cunoscută datorită rolului său internațional.

Purtătorul de cuvânt Suhail Shaheen a confirmat existența zvonurilor într-un mesaj în engleză pe Twitter în care neagă aceste informații.

„Mullahul Bradar, vicepremier, Emiratul Islamic al Afganistanului, într-un mesaj vocal a respins toate acele afirmații că a fost rănit sau ucis într-o luptă. El spune că sunt minciuni și fără niciun fel de bază”, a scris acesta, folosind o exprimare alternativă a numelui liderului.

Videoclipuri și o fotografie distribuite online, pretinzând că îl arată pe Baradar în Kandahar, nu au indicat ceva să confirme când au fost făcute.

Istoricul grupării alimentează teoriile privind dispariția. Moartea liderului fondator, mullahul Mohammad Omar a fost ascuns timp de doi ani și, în tot acest timp, talibanii au continuat să emită declarații atribuite lui.

Baradar ar fi pierdut în cadrul disputelor interne dintre talibani în privința formării unui nou guvern, potrivit Rețelei de Analiști Afgani.

Dintre cei trei bărbați care erau adjuncți ai liderului suprem înainte de căderea Kabulului, Baradar era singurul care nu avea asigurat un minister important. Liderul militar Yaqub Omar, fiu al liderului fondator al grupării, a primit ministerul apărării iar Sirajuddin Haqqani a securizat ministerul de interne.

Rețeaua de Analiști Afgani a mai notat că absența lui Akhundzada de la toate evenimentele publice și private, la aproape o lună după căderea Kabulului, sugerează că nu mai este în viață. Analiștii au notat că chiar și mullahul Omar, care este considerat mai retras, a făcut câteva apariții publice, deși nu pe video, când a guvernat țara. Acestea au inclus întâlniri cu oficiali străini și declarații la radio și interviuri.

„Ar fi ciudat, astfel, dacă Haibatullah, acum că mișcarea este la putere, ar fi în viață și atât de izolat. Pentru moment, acesta pare să funcționeze ca o un cap simbolic care poate unifica fără să apară sau să vorbească public”, scriu analiștii.

loading...

Comments are closed.