Doi tineri au fost condamnați la ani grei de închisoare

La 29 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Procuraturii mun.Chișinău au obținut o sentință de condamnare în privința a doi tineri acuzați de circulație ilegală a drogurilor (art.217/1 alin (4) lit. d) din Codul penal).

Astfel, conform sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un inculpat în vârstă de 25 de ani a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii sau de a exercita o anumită activitate ce ține de administrarea și gestionarea drogurilor, analoagelor acestora, a substanțelor ori medicamentelor cu efect puternic pe un termen de 5 ani. Al doilea inculpat, în vârstă de 29 de ani a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu aplicarea aceleiași pedepse complementare.Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, inculpații, având scopul înstrăinării substanțelor stupefiante, în special MDMA, au identificat un cerc de consumatori de droguri cărora le înstrăinau substanțe psihotrope contra unor sume de bani cuprinse între 150-200 lei.

Un episod specific implică o tranzacție la data de 19 iulie 2019, în fața unui magazin din Chișinău, în care investigatorul sub acoperire a primit pastile de tip „Ecstasy” conținând MDMA în schimbul sumei de 300 lei. În continuare, în aceiași zi, inculpații au mai transmis 6 pastile, aceluiași investigator sub acoperire, contra sumei de 50 de euro.

A doua zi, inculpații, acționând cu scopul înstrăinării substanțelor stupefiante în cantitate de 200 pastile de tip „Ecstasy” le-au transportat din or. Călărași până în mun. Chișinău, și conform unei înțelegeri prealabile făcute cu investigatorul sub acoperire urmau să le distribuie ultimului, contra sumei de 150 lei per pastilă.

Astfel, în cadrul unor percheziții, au fost depistate și ridicate cantități semnificative de pastile și alte substanțe ilegale asupra inculpaților și în vehiculele lor.

Conform rapoartelor de expertiză, cantitatea totală a substanțelor stupefiante înstrăinate de inculpați, constituie 94,585 gr., ce reprezintă proporții deosebit de mari.

Din cauza eschivării unui inculpat de a fi prezent în instanță, cauza s-a judecat în lipsa lui. Cel de al doilea inculpat a pledat nevinovat.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

“Atenționăm tinerii să nu se aventureze în activități suspecte și să denunțe orice încercare de a-i atrage în comiterea infracțiunilor inclusiv celor legate de trafic de droguri, pentru evitarea sancțiunilor dure care pot surveni”, este mesajul procurorilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share