Domnica Manole a participat la Conferința internațională de la Riga cu genericul “Rolul curților constituționale în materializarea valorilor comune europene”

În data de 1 martie 2024, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a participat, la invitația omologului său leton, Aldis Laviņš, la Conferința internațională de la Riga cu genericul “Rolul curților constituționale în materializarea valorilor comune europene”, dedicată celei de-a 20-a aniversări a aderării Republicii Letonia la Uniunea Europeană.

În mesajul său de deschidere, președintele Curții Constituționale a Republicii Letonia, Aldis Laviņš, a remarcat că obiectivul Conferinței este de a identifica criterii previzibile pentru a face față în mod consecvent conflictelor dintre identitățile constituționale și valorile europene, pornind de la premisa că există elemente fundamentale esențiale pentru statele membre, iar uneori coliziunea între valorile europene comune și identitățile constituționale ale statelor poate genera provocări în cadrul acestui sistem complicat.

Evenimentul a fost structurat în două paneluri de discuții: „Reconcilierea identităților constituționale cu valorile comune ale statelor membre ale Uniunii Europene” și „Atingerea unui consens care va modela ordinea publică europeană”.

Prima sesiune a Conferinței a deschis discuția privind posibilitățile de echilibrare a identităților constituționale ale statelor membre cu valorile europene comune, protejate de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei.

Cea de-a doua sesiune de discuții a fost dedicată conceptului de consens european, pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului îl utilizează frecvent în motivarea hotărârilor sale prin extinderea domeniului de aplicare al unui drept fundamental, consacrat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce vizează modul de atingere a unui consens european și impactul potențial al acestuia asupra valorilor europene comune.

Evenimentul a reunit judecători constituționali din state europene, judecători și avocați generali ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului și profesori cu renume în domeniu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share