Donald Trump a anunțat retragerea SUA din principalele organisme ale ONU și întreruperea finanțării pentru refugiații palestinieni

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump a anunțat marți că SUA se vor retrage din principalul organism umanitar al ONU și nu vor relua finanțarea agenției ONU care ajută refugiații palestinieni, informează telegraph.md, cu referire la AP.

Statele Unite au părăsit anul trecut Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, iar finanțarea Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a fost oprită după ce Israelul a acuzat agenția că adăpostește militanți Hamas care au participat la atacurile-surpriză din 7 octombrie 2023, din sudul Israelului, ceea ce UNRWA neagă.

Anunțul lui Trump a venit în ziua în care acesta s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a cărui țară a acuzat de mult timp atât Consiliul Drepturilor Omului al ONU, cât și UNRWA de părtinire față de Israel și antisemitism.

De asemenea, ordinele executive ale lui Trump prevăd o revizuire a implicării americane în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, cunoscută sub acronimul UNESCO, cu sediul la Paris, și o revizuire a finanțării Statelor Unite pentru Națiunile Unite, având în vedere ”disparitățile mari în nivelurile de finanțare între diferite țări”.

Statele Unite, cu cea mai mare economie a lumii, plătesc 22% din bugetul regulat de operare al ONU, China fiind al doilea cel mai mare contribuabil.

”Am considerat întotdeauna că ONU are un potențial enorm”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă. ”Nu trăiește la înălțimea acestui potențial acum. … Trebuie să-și pună ordine în treburile lor.”

Trump a spus că ONU trebuie ”să fie corectă cu țările care merită corectitudine”, adăugând că există unele țări, pe care nu le-a numit, care sunt ”excepții, care sunt foarte rele și care sunt aproape preferate”.

Înainte de anunțul lui Trump, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a subliniat importanța Consiliului Drepturilor Omului și activitatea UNRWA în furnizarea de ”servicii esențiale pentru palestinieni”.

Trump a retras Statele Unite și din Consiliul Drepturilor Omului în iunie 2018. Ambasadorul său la ONU de la acea vreme, Nikki Haley, a acuzat consiliul de ”părtinire cronică împotriva Israelului” și a semnalat ce spunea că sunt abuzatori ai drepturilor omului printre membrii săi.

Președintele Joe Biden a reînnoit sprijinul pentru Consiliul Drepturilor Omului, iar Statele Unite au obținut un loc în cadrul acestui organism de 47 de națiuni în octombrie 2021. Dar administrația Biden a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că Statele Unite nu vor solicita un al doilea mandat consecutiv.

Ordinul lui Trump de marți nu are un efect concret semnificativ, deoarece Statele Unite deja nu sunt membre ale consiliului, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia, Pascal Sim. Dar, la fel ca toate celelalte țări membre ale ONU, Statele Unite au statut de observator informal și vor avea încă un loc în camera rotundă ornamentală a consiliului din complexul ONU din Geneva.

UNRWA a fost înființată de Adunarea Generală a ONU în 1949 pentru a acorda asistență palestinienilor care au fugit sau au fost expulzați din casele lor înainte și în timpul războiului arab-israelian din 1948, care a urmat înființării statului Israel, precum și urmașilor lor. Aceasta oferă ajutor, educație, îngrijire medicală și alte servicii pentru aproximativ 2,5 milioane de palestinieni în Gaza, Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est, precum și pentru alți 3 milioane în Siria, Iordania și Liban.

Înainte de atacurile din 7 octombrie ale Hamas, UNRWA administra școli pentru cei 650 000 de copii din Gaza, precum și facilități medicale, și ajuta la livrarea ajutoarelor umanitare. Agenția a continuat să ofere îngrijiri medicale și a fost esențială în livrarea hranei și altor ajutoare palestinienilor în timpul războiului.

Prima administrație Trump a suspendat finanțarea pentru UNRWA în 2018, dar Biden a restabilit-o. Statele Unite au fost cel mai mare donator al agenției, oferindu-i 343 milioane de dolari în 2022 și 422 milioane de dolari în 2023.

De-a lungul anilor, Israelul a acuzat UNRWA de părtinire anti-israeliană în materialele sale educaționale, ceea ce agenția neagă.

Israelul a susținut că 19 dintre cei 13 000 de angajați ai UNRWA din Gaza au participat la atacurile Hamas. Aceștia au fost concediați, iar investigațiile ONU au arătat că nouă dintre ei ar fi putut fi implicați.

Ca răspuns, 18 guverne au suspendat finanțarea agenției, dar toate au restabilit sprijinul, cu excepția Statelor Unite. Legea care ratifică decizia SUA a oprit orice finanțare americană către UNRWA până în martie 2025, iar acțiunea lui Trump de marți înseamnă că finanțarea nu va fi restabilită.

Total
0
Shares
Total
0
Share