Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă: Proiecțiile indică o victorie în fața Kamalei Harris la alegerile prezidențiale din SUA

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump se pare că va reveni la Casa Albă, informează telegraph.md

Potrivit datelor oferite de către Euronews, la moment, Trump a acumulat 51% din voturi, ceea ce reprezintă 277 electori, din cei 270 necesari pentru victoria unuia dintre candidați.

În același timp, Kamala Harris a acumulat până acum 47,5% din voturi, ceea ce reprezintă 224 de electori.

Jurnaliștii presupun că republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, lăsând-o în urmă pe democrata Kamala Harris.

Trump a fost susținut de alegători în Carolina de Nord, Georgia, precum și în Pennsylvania și Wisconsin. Aceste state erau considerate anterior indecise și tocmai de ele depinde soarta alegerilor.

Până când vor fi cunoscute rezultatele oficiale și detaliate ale votului la alegerile prezidențiale din SUA, ar putea trece destul de mult timp.

Ce se întâmplă în statele-cheie?

În șapte state-cheie, unde diferența între Harris și Trump era mică, prezența la vot a fost ridicată. Alegătorii au votat activ atât în persoană, cât și prin buletine de vot trimise prin poștă, iar în unele state s-a înregistrat o prezență record.

Este important de menționat că numărarea voturilor este încă în desfășurare. Cu toate acestea, se pot face deja unele concluzii despre cum înclină balanța în statele-cheie.

În prezent, victoria lui Trump este prognozată:

  • În Carolina de Nord – acesta a fost primul stat despre ale cărui rezultate au aflat jurnaliștii;
  • În Georgia, unde democrații au câștigat la limită în alegerile prezidențiale din 2020;
  • În Pennsylvania, unde numărarea completă a voturilor ar putea dura destul de mult timp;
  • În Wisconsin, unde buletinele de vot ar putea fi numărate și aici destul de mult.

Rezultatele lui Trump și Harris sunt extrem de apropiate și este prea devreme pentru a vorbi despre un avantaj clar al unuia dintre candidați în astfel de state:

  • Michigan – unde rezultatele votului ar putea fi anunțate nu mai devreme de sfârșitul zilei de miercuri;
  • Arizona – unde numărarea voturilor ar putea continua timp de câteva zile;
  • Nevada – unde buletinele de vot vor fi, de asemenea, numărate încă câteva zile.

Însă, deoarece jurnaliștii i-au acordat provizoriu victoria lui Trump în patru state-cheie, media americană vorbește despre victoria sa în alegeri.

În trecut, numele următorului președinte al SUA era adesea anunțat în noaptea alegerilor sau a doua zi după vot.

Anterior, mulți se temeau că, dacă rezultatele lui Harris și Trump vor fi extrem de apropiate, va fi greu de prezis rapid victoria unuia dintre candidați în statele-cheie. O diferență mică ar putea, de asemenea, să însemne că voturile vor trebui renumărate.

Cu toate acestea, rezultatele finale și oficiale ale alegerilor prezidențiale în toate statele ar putea fi anunțate abia peste câteva zile – sau chiar săptămâni.

Nu este exclusă, de asemenea, posibilitatea ca unele rezultate ale votului să fie contestate în instanță. Chiar înainte de vot au fost depuse peste 100 de acțiuni în justiție legate de nereguli – în majoritatea cazurilor, reprezentanții Partidului Republican au vorbit despre probleme legate de listele electorale.

În procesul de numărare a voturilor, este necesar să se efectueze numeroase proceduri tehnice, inclusiv compararea numărului de buletine de vot depuse cu listele electorale, verificarea pentru a vedea dacă buletinele nu sunt rupte sau deteriorate în alt mod, întocmirea de rapoarte privind diverse discrepanțe.

Pe de altă parte, de data aceasta numărarea voturilor în unele state-cheie, de exemplu în Michigan, a fost mai rapidă decât în alte dăți. În plus, comparativ cu alegerile din 2020, când pandemia de COVID era în desfășurare, mai puțini oameni au votat prin poștă.

Când vor fi cunoscute rezultatele?

În timpul alegerilor prezidențiale din 2020, posturile de televiziune americane l-au anunțat pe Biden câștigător al alegerilor la patru zile după votare. Acest lucru a fost făcut după ce au devenit mai clare rezultatele votului în Pennsylvania.

Însă, după alte alegeri din trecutul recent, totul a decurs mult mai rapid.

În 2016, Trump a fost declarat câștigător la scurt timp după ora 03:00, ora de est a Americii de Nord, adică la doar câteva ore după încheierea votului.

În 2012, când Barack Obama și-a asigurat al doilea mandat de președinte, victoria sa a fost anunțată chiar înainte de miezul nopții în ziua votului.

Cu toate acestea, alegerile din 2000, când pentru Casa Albă s-au confruntat George W. Bush și Al Gore, au fost o excepție de la regulă. Atunci rezultatul cursei nu a fost cunoscut timp de câteva săptămâni, după care Curtea Supremă a SUA a ordonat încetarea renumărării voturilor în Florida. Acest lucru i-a permis lui Bush să devină câștigător.

Trump a devenit deja președinte?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA depune jurământul de președinte la ceremonia de inaugurare, care va avea loc luni, 20 ianuarie 2025.

Până atunci, toate voturile exprimate la alegeri trebuie numărate, după care începe procedura de desemnare formală a liderului țării de către Colegiul Electoral.

În fiecare dintre state se decide soarta unui anumit număr de voturi ale electorilor. Și tocmai acești oameni, și nu alegătorii înșiși, votează pentru președinte.

De regulă, electorii dintr-un anumit stat acordă toate voturile lor candidatului care a câștigat acolo.

Ședința Colegiului Electoral va avea loc în 17 decembrie.

După aceasta, noul Congres al SUA desfășoară o ședință în 6 ianuarie pentru a număra voturile electorilor și pentru a confirma desemnarea noului președinte al SUA.

Total
0
Shares
Total
0
Share