Externe

Donald Trump vrea o revenire a Federației Ruse în G8, după ce aceasta a fost exclusă în urma anexării Crimeei în 2014!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Donald Trump susţine o refacere a G8 prin reintegrarea Rusiei, dată afară din Grupul Celor Opt mai industrializate ţări în 2014, marcând astfel o nouă ruptură cu aliaţii săi din cadrul G7, relatează AFP.

”Are mai mult sens să avem Rusia. Multe subiecte despre care discutăm au legătură cu Rusia. Eu aş vedea-o revenind în G8”, a declarat el presei la Casa Albă, adăugând că ”ar putea întru totul să susţină” o întoarcere în G8 a Moscovei, dacă se prezintă o propunere în acest sens.

”Cum ştiţi, mult timp era G8 (…), iar preşedintele Obama nu a vrut Rusia, pentru că s-au arătat mai răi ca el”, a adăugat locatarul Casei Albe.

Membrii G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – se întâlnesc în weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei, la un summit care se anunţă tensionat din cauza dezacordurilor dintre Donald Trump şi aliaţii săi în numeroase dosare – între altele Iran, Siria, Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor cliamtice.

După ce a anexat Crimeea în 2014, Rusia a fost exclusă din G8, care a redevenit G7.

La rândul său, Emmanuel Macron aprecia în iunie că ”fără progrese clare şi tangibile în procesul de la Minsk” în vederea încetării războiului în estul Ucrainei, ”nu poate avea loc o refacere a G8”.

Donald Trump este criticat adesea în Statele Unite – inclusiv în tabăra sa – din cauza indulgenţei faţă de Rusia şi Vladimir Putin.

Echipa de campanie a miliardarului american a fost suspectată de complicitate cu Rusia în alegerile prezidenţiale din 2016.

Sursa : news.ro

loading...

Comments are closed.