Alte știri

Donatorii de sânge vor primi un set alimentar în valoare de 100 de lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Statul intenționează să majoreze cheltuielile pentru alimentația donatorilor de sânge. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens este inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului de miercuri.

Potrivit proiectului, costul setului alimentar oferit donatorilor de sânge și de component sangvine se propune a fi de 100 de lei și nu de 50 de lei și 90 de bani așa cum este în prezent.

Autorii proiectului argumentează majorarea cheltuielilor prin faptul că această sumă de bani va oferi posibilitatea procurării produselor ce asigură suplinirea pierderilor de calorii, instituirii statutului de donator sănătos de sâ vor nge şi componente sangvine, respectiv şi îmbunătăţirii calităţii sângelui sau componentelor sangvine donate.

Scopul proiectului hotărîrii Guvernului este de a oferi posibilitatea de asigurare a donatorilor de sânge cu produse sănătoase ce conţin cantitatea necesară de proteine, glucide, lipide, fibre alimentare şi calorii necesare pentru suplinirea caloriilor pierdute cu sângele donat.

De menţionat, că pentru asigurarea volumului necesar de produse sanguine pentru asigurarea asistenţei hemotransfuzionale a pacienţilor sunt necesare anual 80 000 de donări de sînge/componente sangvine (lunar circa 6600-6800 donări).

Costul estimativ necesar pentru 12 luni, pentru procurarea a celor 80 000 seturi de produse necesare pentru alimentaţia donatorilor de sânge şi componente sangvine, constituie circa 8 milioane de lei.

În  anul 2005 cota donatorilor voluntari, ce oferă sânge sau componente sangvine neremunerat, a constituit 13,5 la sută din totalul donatorilor, atingînd către anul 2016 valoarea de 81%.

Rata donatorilor care donează de 2 ori pe an este de 24,5 la sută, iar a donatorilor voluntari ce donează sistematic şi neremunerat (la fiecare 2- 3 luni pe parcursul a 5 ani consecutiv) este una foarte mică, doar 0,02 la sută. Statistica arată că ţările care se bazează pe donarea remunerată, de obicei, se confruntă cu donatori cu risc mai mare de a avea diverse maladii, iar donarea neremunerată şi voluntară este considerată cea mai sigură.

loading...

Comments are closed.