Dorin Damir iese din arestul la domiciliu: A fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

Președintele asociației FEA, Dorin Damir, finul fostului șef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, fugar din Republica Moldova, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții 5 a MAI.

Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de procurorul Mariana Cherpec.

„Pe data de 25 mai, în rezultatul examinării demersului acuzatorului de stat de prelungire a arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința lui Dorin Damir, completul de judecată care examinează cauza în fond a decis înlocuirea măsurii preventive de arest la domiciliu cu liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 zile”, ne-a spus Mariana Cherpec.
Potrivit normelor procesual penale, acuzatorii de stat la etapa judecării cauzei penale în instanța de judecată nu dispun de dreptul de a contesta cu recurs decizia judecătorească pe aspecte ce țin de aplicarea/prelungirea măsurilor preventive.

Printre obligațiile stabilite de către instanța de judecată în raport cu inculpatul la aplicarea controlului judiciar sunt:

– Să nu părăsească Republica Moldova decât cu permisiunea instanței de judecată;

– Să predea pașaportul instanței de judecată;

– Să nu intre în legătură cu martorii pe cauza penală;

– Să nu meargă în locuri publice, cu excepția deplasărilor pentru necesități cotidiene.

„Ținem să precizăm, examinarea cauzei penale este în plină desfășurare, ședințele de judecată sunt lucrative, fiind audiați martorii acuzării”, a mai adăugat procuroarea.

Dorin Damir a fost reținut în luna iulie 2021 împreună cu Valeriu Cojocaru, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți și inspectorul din cadrul Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, și Serviciul de Informații și Securitate au descins în ziua de 5 iulie la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele mai multor persoane.

Acțiunile procesuale vizau activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. Sunt cercetate cinci componențe de infracțiuni: abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Cei vizați riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share