Dorin Recean a prezentat raportul cu privire la activitatea Guvernului în 2023

Raportul cu privire la activitatea Guvernului pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului de prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Executivului a menționat că, datorită Ucrainei, care ține piept războiului de agresiune dus de Rusia, în Republica Moldova este pace, iar autoritățile se pot concentra pe modernizarea țării, în baza celor patru direcții prioritare: dezvoltarea economică și creșterea bunăstării, pacea și securitatea, anticorupția și reforma justiției și integrarea europeană.

„Ceea ce se întâmplă azi în Moldova, faptul că de câțiva ani Guvernul construiește condiții europene de viață – și vom continua să construim în toată țara – se datorează faptului că menținem pacea acasă, iar țările membre ale Uniunii Europene și alți prieteni ne ajută. Guvernul are un plan foarte clar pentru a crește bunăstarea, iar aderarea la UE este un pas firesc care să garanteze pacea și prosperitatea la noi acasă”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, în 2023, economia Republicii Moldova s-a recuperat după consecințele crizelor multiple, iar anul a fost încheiat cu economie în creștere și inflație diminuată. În același timp, Uniunea Europeană a rămas principalul partener comercial, exporturile de servicii au înregistrat o creștere, iar costul pentru roaming a devenit accesibil pentru fiecare cetățean. „În toate domeniile – dezvoltare locală, educație, protecție socială, sănătate, apărare, mediu, agricultură, cultură, energie – construim și ne mișcăm înainte”, a menționat premierul Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre realizările în domeniul modernizării satelor și orașelor, cu accent pe Programul „Satul european”, în domeniul culturii și turismului, dar și în domeniul sănătății în care au fost făcute cele mai multe investiții de la independență încoace. De asemenea, premierul a menționat că, pentru prima dată în 30 de ani, țara noastră este independentă energetic, iar în anul 2023, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în domeniul energiei din surse regenerabile, reflectând o creștere remarcabilă a capacităților de generare a energiei electrice.

Totodată, premierul a spus că eforturile Guvernului s-au concentrat pe garantarea independenței și integrității sistemului judiciar, combaterea corupției, implementarea reformelor de deoligarhizare, recuperarea activelor și lupta împotriva spălării banilor, precum și consolidarea protecției drepturilor omului. „Justiția trebuie curățată de corupți. Stimați oameni ai justiției, acum este momentul pentru o Moldovă europeană, unde legea este în capul mesei”, a făcut un apel premierul.

De asemenea, Guvernul a implementat politici ample de sprijin și de facilitare a revenirii și reintegrării cetățenilor din diasporă, precum și de modernizare a serviciilor consulare pentru a asigura accesibilitate și eficiență crescută.

Prim-ministrul Dorin Recean a reiterat faptul că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană. „Pentru Moldova europeană trebuie să ne unim cu toții forțele. Pentru Moldova europeană trebuie să continuăm reformele care aduc beneficii cetățenilor și țării”, a conchis premierul.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share