Dosar de integritate. CV-ul candidatului Andrei Năstase

Nastase, dodon, usatii, proteste chisinau, pman, anti pdm

 

Recent Maia Sandu a anunțat că PAS va susține la alegerile locale și parlamentare exclusiv candidați care vor fi trecuți prin sita testului de integritate. Este un anunț care dacă va fi implementat pe bune și nu este o simplă acțiune de PR, cum s-a mai întâmplat pe la Chișinău, nu poate să nu bucure societatea civilă și partenerii externi. Astfel, politicul moldovenesc urcă la un nou nivel, european, de calitate. Primul test pe care îl va avea de trecut el însuși, testul de integritate al Maiei Sandu, este modul în care îl va trece Andrei Năstase, candidatura căruia este examinată în prezent de PAS pentru a fi susținută la alegerile locale anticipate din Chișinău.

Conform jurnaliștilor de la RISE (https://www.rise.md/prezidentiale2016/adevarul-despre-omul-topilor/), Andrei Năstase apare în spațiul public în calitate de procuror în procuratura controlată de regimul de guvernare cleptocrat din anii ’90 şi ulterior regimul comunist al lui Vladimir Voronin. La 22 august 1997 Andrei Năstase este angajat la Procuratura de transport din Chișinău. Inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului în transport. Procurorul Năstase este cel care se ocupă de dosarul ilegalităților de la compania de stat Air Moldova, în care era implicat oligarhul Victor Țopa, pe atunci apropiat al lui Vlad Plahotniuc. Năstase mușamalizează dosarul, în scurt timp Victor Țopa, cel pe care l-a anchetat procurorul Năstase îi devine naș de cununie, iar procurorul la 11 aprilie 2000 demisionează din procuratură, devenind juristul lui Țopa, iar apoi avocatul său licențiat.

mașina lui Năstase, Andrei Năstase, CV-ul lui Andrei Năstase, cine este liderul Platformei DA, finul lui Țopa

Procurorul Năstase devine angajatul și salariatul nașului său Victor Țopa, fapt pe care chiar el l-a recunoscut jurnaliștilor de la RISE. De notat că clanul Țopa figurează în mai multe investigații jurnalistice în calitate de beneficiar al atacurilor din anii ’90 la Întreprinderea de Stat Air Moldova și Banca de Economii. Deci, paradoxal, cel care se declară justițiar înflăcărat și aprig luptător cu oligarhia, este ruda și salariatul unui oligarh clasic, Victor Țopa.

Andrei Năstase este el însuși un om foarte bogat, proprietar de imobile și mașini de lux în Moldova și peste hotare (https://www.zdg.md/editia-print/investigatii/casele-candidatului-nastase), proprietăți obținute din banii cu care a fost remunerat de angajatorii săi, obținuți la rândul lor pe căi tenebre. În declaraţia sa de venituri Năstase trece zece case, un apartament, 11 terenuri şi două maşini de lux! Mai mult, Andrei Năstase şi-a folosit propria mamă, pensionară, în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi de la oligarhii Ţopa.

Casa lui Andrei Năstase, casa liderului PPDA, PPDA, Platforma Demnitate și Adevăr, mama lui Andrei Năstase, satul de baștină a lui Năstase

În continuare, clanul Țopa îl folosește pe Năstase nu doar în calitate de avocat în instanțe, dar cu ajutorul televiziunii Jurnal TV, lansate de Victor și Viorel Țopa la Chișinău în 2010 în contrapondere holdingului de presă al fostului lor partener, actuamente dușman, Vlad Plahotniuc, și pe post de marionetă politică. În anii 2015 – 2016 Andrei Năstase reușește să deturneze mișcarea protestatară care luase amploare la Chișinău.

PPDA, PLDM, Valeriu Streleț, Platforma DA proiectul lui Filat, BioProtect, Filat, Proteste 2015-2016, proteste de amploare Chișinău, Marea Adunare Națională 2015

Printr-o colaborare voalată cu partenerul finanțatorilor săi Vlad Filat, recent implicat alături de Veaceslav Platon și Ilan Shor în devalizarea BEM, intrat în conflict cu Mihai Ghimpu și ulterior și cu Vlad Plahotniuc în Alianța pentru Integrare Europeană, Năstase deturnează valul protestatar și îl redirecționează geopolitic, alungând de la proteste unioniștii și organizând proteste comune împreună cu pro-rușii Igor Dodon și Renato Usatîi, contribuind în cel mai direct mod la creșterea imaginii și ratingului acestora.

Filat, Țopa, clanul Țopa, clanul Lucinschi, Platforma DA proiectul lui Filat, al cui este Năstase, oligarh, oligarhi, intalnirea oligarhilor
Vlad Filat la întâlnire cu oligarhii Topa în Germania, întâlnire aranjata de Nastase în perioada protestelor așa-zisei societăți civile.

Paralel, prin campanii de denigrare și atacuri mediatice, Năstase reușește prin intermediul televiziunii nașului său să distrugă imaginea Partidului Liberal, partid cu doctrină unionistă, Pro-România și pro-NATO. Aceasta a dus la mai multe acuzații venite în direcția lui Andrei Năstase, că ar desfășura la Chișinău misiuni diversioniste orchestrate de serviciile speciale de la Moscova, îndeosebi după celebra „batistă pe țambal”, moratoriul propus de Năstase alături de pro-rușii Igor Dodon și Renato Usatîi în privința vectorului pro-european al Republicii Moldova.

Năstase-Dodon-Usatîi, proteste comuna Platforma DA și PSRM, socialiștii lui Dodon, Ion Ceban, Renato Usatîi, Partidul Nostru, aliatii lui Năstase, alianța Platforma DA și PAS, bloc electoral comun PAS cu DA, Chiril Moțpan, Alexandr Slusari

După un atac raider asupra mediului civic de la Chișinău, prostind și corupând câțiva activiști civici, Năstase crează o mișcare civică, Platforma Demnitate și Adevăr, pe care în toamna anului 2016 o confiscă și o transformă în partid politic, care din serviciul cetățeanului și societății ajunge în slujba exclusivă a clanului nașului său de cununie, oligarhul Victor Țopa.
oligarhul Victor Țopa, Oligarh, oligarhii fugari, nașul lui Andrei Năstase, proprietarul Jurnal TV, finul Năstase, finul lui Țopa, fin de oligarh

Ulterior, Andrei Năstase devine autorul inițiativei privind revenirea la alegerile directe ale președintelui și într-un final îi asigură în toamna anului 2016 pro-rusului Dodon venirea în funcția de președinte al Republicii Moldova. Astfel, Andrei Năstase se alege din partea lui Sergiu Mocanu, politician afiliat anterior și el clanului Țopa, cu porecla Prostul Satului, poreclă care a prins în spațiul public.

Platforma civică Demnitate și Adevăr, for civic, societatea civilă din Moldova, oligarh, partidul oligarhilor, Năstase oligarh, Țopa oligarh, societatea civilă de buzunar

Căzut dramatic în sondaje și preferințele moldovenilor, Năstase speră să revină acum în topul preferințelor moldovenilor, forțând în prag de alegeri locale în capitală și respectiv în fața parlamentarelor din toamnă susținerea Maiei Sandu, șantajând-o cu întoarcerea datoriei pentru susținerea acordată în alegerile prezidențiale din 2016.

Astfel, Maia Sandu s-a pomenit în fața unei dileme existențiale pentru viitorul său politic, de a-l susține pe Năstase, fraudând astfel testul de integritate anunțat chiar de ea și asumandu-și un inevitabil transfer de imagine negativă de la deținătorul CV-ului expus mai sus, finul oligarhului Țopa, îmbrăcat în zale de luptător cu oligarhia. Bârna din propriul ochi, pe care și-o va asuma astfel Maia Sandu o va pune în imposibilitate de a mai vorbi despre paiul din ochii concurenților săi politici și de a explora în continuare discursul justițiar care a făcut-o populară la Chișinău. Asta ca să nu mai vorbim de asocierea cu partenerii lui Năstase de teapa lui Renato Usatîi, asociere care s-ar putea să-i devină fatală politic Maiei Sandu şi s-o îndepărteze de partenerii Occidentali. Un cadou mai bun pentru propagandiştii concurenţilor săi, în primul rând cei din holdingul de presă al lui Plahotniuc, care va fi folosit la greu în lupta contra Maiei Sandu şi PAS, nu poate fi inventat.

autor: P. Macovei

Total
0
Shares
Total
0
Share