Dosar electoral: „lecția Dorin Chirtoacă” nu a fost de învățătură

primaria chisinau, dorin chirtoaca, ion ceban, andrei nastase, alegeri chisinau

Locuitorii capitalei nu au reuşit într-un deceniu să învețe „lecția Dorin Chirtoacă”. Fostul edil al capitalei a plecat din funcție, dar fantoma lui a rămas. Alegerile locale anticipate din 2018 a reprezentat o reciclare puternică a mesajului geopolitic vest/est folosit în electoralele precedente.
Susținătorii lui Andrei Năstase nu au făcut decât să meargă pe calea vechilor tehnologii de formare a unor isterii geopolitice, care au fost folosite în trecut de adepții lui Dorin Chirtoacă.

Când într-o campanie electorală locală trebuie să se pună un accent puternic pe mesajul tehnic, simpatizanții candidaților au recurs la debitații psihopate despre „transformarea Moldovei într-un județ român” sau „votăm pentru menținerea cursului european al oraşului”.
Chiar aş vrea să înțeleg când Chişinăul a fost un oraş într-atât de modern, de factură europeană, comod pentru oameni, amenajat frumos din punct de vedere arhitectural, că a trebuit Andrei Năstase să devină primar şi să dormim liniştit în privința menținerii făgaşului de integrare europeană.
Dacă aveți probleme de memorie, vreau să vă adresez o întrebare: Andrei Năstase nu s-a apucat cu Ion Ceban, în iarna lui 2016, să pună „batista pe țambalul integrării europene”? Culmea paradoxului politic, dar componentă a oportunismului politic: Andrei Năstase a câştigat alegerile călcând în picioare teoriile cu care s-a lansat în politică.

Rezultatul alegerilor nu este un câştig pentru capitală, dar o revenire în trecut. Un pas înapoi prin care oraşul o să fie violat, torturat şi terorizat de noua administrație cu scopul de a obține capital politic în favoare partidului condus de Andrei Năstase. La fel cum a procedat Dorin Chirtoacă din primele zile când a câştigat alegerile locale din 2007, folosind la maxim oportunitățile scaunului de primar cu scopul de a-şi promova partidul, în frunte cu unchiul Mihai Ghimpu, în Parlament.
Principala ocupație, în continuare, a noului primar o să fie cea de a se victimiza excesiv de tare, iar tot glodul, praful şi mirosul din capitală o să fie aruncat pe spatele autorităților centrale. O tactică de victimizare care a însemnat mai mult de un deceniu o adevărată doctrină politică pentru Dorin Chirtoacă şi liberalii din Colonița.
Punctul cel mai asemănător care demonstrează clar că rezultatul alegerilor de ieri a reprezentat un deja-vu şi o parodie a exercițiilor electorale locale din 2015, 2011 şi 2007 este cuvântul final al suburbiilor.

De fiecare dată rezultatele finale ale alegerilor locale sunt influențate de modul cum votează suburbiile din Chişinău. Andrei Năstase a mers pe exemplul lui Dorin Chirtoacă şi a fraudat opinia publică cu poeme despre „tancurile ruseşti”, lăsând un loc gol pentru a explica modul în care o să modernizeze localitățile afiliate municipiului Chişinău.
Până când avem ce s-a votat şi ne place sau nu, alegerile s-au consumat pe o notă corectă, fără încălcări şi devieri tehnice grave, într-un final câştigând candidatul cu cele mai multe voturi obținute.
Faptul că electoratul moldovenesc rămâne în continuare restanțier la memorie, obsedat de cataclismele geopoliticii mondiale, crezând orbeşte în adevăruri istorice şi tânjând după matca sovietică, fiind gata să-şi construiască peste noapte idoli cereşti, este o problemă de incultură politică şi mutilare a mentalității.

autor: Teodor Bucătari 

Total
0
Shares
Total
0
Share