Actualitate

Dosar penal în cazul tăierilor ilicite din pădurea Parcul Nistrean din Vadul lui Vodă. Ce măsuri s-au întreprins

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura sectorului Ciocana s-a autosesizat în urma reportajelor noastre despre tăierile ilicite în pădurea Parcul Nistrean din Vadul lui Vodă şi a iniţiat un dosar penal în acest caz.

Pe masa oamenilor legii se află şi actul de constatare a încălcărilor, emis de Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, transmite publika.md.

Luna trecută, în urma unor controale inopinate efectuate la Vadul lui Vodă, inspectorii ecologici au depistat zeci de copaci defrişaţi în pădurea Parcul Nistrean, iar prejudiciile de mediu se ridică la peste un milion 200.000 de lei.

Potrivit specialiştilor, pădurarii ar fi extras ilegal în jur de 300 de metri cubi de lemn.

Unii copaci au fost tăiaţi aproape din rădăcini, iar trunchiurile au fost acoperite cu pământ şi frunziș. Pădurarul unde au fost depistate cele mai grave abateri a oferit atunci o explicaţie halucinantă.

„Dacă trageţi atenţia, ele nu sunt ascunse. Au chicat frunzele.”

Pădurarul vizat a fost concediat în scurt timp, iar şeful întreprinderii Spaţii Verzi din localitate, Vitalie Lungu, şi-a prezentat demisia.

Asta ne-a spus primarul oraşului Vadul lui Vodă, Iurie Onofreiciuc, care a mai declarat că habar nu avea despre presupusele ilegalităţi.

Alesul local a menţionat că a fost iniţiată o anchetă internă cu privire la tăierile din Parcul Pădure Nistrean, deşi, anterior, spunea că erau efectuate lucrări de amenajare a teritoriului şi, respectiv, au fost tăiaţi doar copaci bătrâni şi bolnavi.

Edilul a refuzat să ne ofere un interviu, dar a promis că va reveni cu detalii după finalizarea anchetei.

Pădurea Parcul Nistrean de la Vadul lui Vodă este cel mai mare parc din ţară.

El se întinde pe o suprafaţă de aproape 600 de hectare şi a fost înfiinţat în 1960.

loading...

Comments are closed.