Două cazuri de scoatere a banilor nedeclarați din țară și o corupere activă, la AIC

Un angajat al Sectorului poliției de frontieră “Aeroport Internațional Chișinău” (AIC) a fost supus unei tentative de corupere. La data de 15 iunie, la cursa Chișinău-Erevan s-a prezentat la controlul de frontieră o cetățeană a Ucrainei. În urma procedurilor de rigoare efectuate la traversarea frontierei, de către echipa mixtă formată din polițiști de frontieră și angajați ai Serviciului Vamal, au fost depistate mijloace bănești în sumă de 22 400 euro și 2 650 dolari SUA.

În scopul de a se eschiva de la prevederile legislației în vigoare ucraineanca a apelat la ajutorul soțului ei. Acesta prezentându-se la AIC a propus suma de 3 000 dolari SUA polițistului de frontieră, ulterior, oferindu-i 1 300 euro pentru a ignora încălcarea comisă. Inspectorul Poliției de Frontieră a refuzat „oferta” solicitând suportul angajaților SPIA. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal în baza art. 325 din Codul penal.

La acest compartiment IGPF informează că, coruperea funcționarilor publici cu statut special constituie infracțiune și persoanele care oferă mită unui angajat al statului, riscă până la 6 ani de închisoare (art. 325 din Codul penal).

Un alt caz de scoatere a valutei din țară a fost deconspirat la ruta „Chişinău – Baku”. În rezultatul controlului de către polițiștii de frontieră în comun cu funcționarii vamali, în valiza unui cetățean rus, în vârstă de 67 de ani s-au depistat mijloace financiare în sumă de 45 000 dolari americani, nedeclarați controlului vamal.

Mijloacele financiare depistate au fost ridicate, iar cazul este cercetat în continuare de către ofițerii din cadrul Direcției urmărire penală a Serviciului Vamal.

Total
0
Shares
Total
0
Share