Două persoane au fost arestate pentru contrabandă cu bijuterii

Mandate de arestare în cazul învinuiților cercetați pentru contrabanda de vineri cu bijuteriile fabricate de Cartier, Tiffany & Co și Van Cleef & Arpels, informează Telegraph.md

La solicitarea procurorilor PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus aplicarea mandatelor de arestare în cazul învinuiților de contrabandă cu bijuteriile declarate vineri, la punctul de trecere a frontierei de la Palanca, cu mult sub valoarea lor reală (chiar dacă doar una din ele depășește 1,7 milioane lei).

Astfel, judecătorul a dispus plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile a celor doi bărbați – șoferul microbuzului care circula pe ruta „Chișinău-Odesa” și cetățeanul Ucrainei care i-a solicitat să le transporte. În ceea ce privește soția șoferului, căreia acesta i-a transmis bijuteriile ca să le transporte în calitate de pasageră, în microbuzul condus de el, judecătorul a dispus plasarea ei în arest la domiciliu pentru 30 de zile, pentru îndeplinirea obligației părintești față de cei doi copii minori ai familiei.

Potrivit datelor obținute de procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI și polițiștii de frontieră, infracțiunea are elemente transnaționale. Aceștia au stabilit că bijuteriile au fost introduse în Moldova prin contrabandă și au fost stocate ilegal, până la încercarea de scoatere a lor din țară, vineri, prin Palanca.

Investigațiile penale continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, ca și garanție procedurală prevăzută de lege, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

Amănunte – în nota de presă inițială:

Procurorii PCCOCS, de comun cu Poliția de Frontieră și ofițerii INI investighează un caz de contrabandă cu bijuterii, care a avut loc în după-amiaza zilei de vineri la Palanca – frontiera de est cu Ucraina, în cadrul căruia au fost reținute trei persoane.

Cei trei au vârste cuprinse între 35 și 39 de ani – un cetățean al Ucrainei și un cuplu din Chișinău (șoferul unui microbus și soția acestuia). Potrivit datelor preliminare din dosarul penal, bănuitul ucrainean i-ar fi transmis șoferului microbusului care circula de la Chișinău spre Odesa un colet cu bijuterii în asortiment, de la producătorii Cartier, Tiffany & Co și Van Cleef & Arpels – inele, cercei și o brățară. Cel din urmă i l-a transmis soției sale – pasager în microbusul care-l conducea, care la controlul vamal a declarat că bijuteriile ar valora 130 dolari americani, chiar dacă potrivit datelor disponibile public, doar un set de cercei din gama celor declarați ar costa circa 90.000 euro (care convertiți ar cifra peste 1,7 milioane lei, iar expertiza ce urmează să fie numită va stabili valoarea exactă pe piață a acestora).

Prin urmare, ulterior depistării acestei infracțiuni și perchezițiilor efectuate în zilele de odihnă, luni procurorii PCCOCS au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersurile de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința acestora. Investigațiile continuă, în vederea cercetării altor aspecte ale infracțiunii vizate, timp în care bănuiții se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Total
0
Shares
Total
0
Share