Două persoane, inclusiv un minor, și-au pierdut viața în timpul scăldatului

În weekend-ul trecut, două persoane, inclusiv un minor, și-au pierdut viața în timp ce se aflau la scăldat în apele bazinelor acvatice din Republica Moldova, conform datelor înregistrate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul incident a avut loc în dimineața zilei de 30 iunie într-un lac din orașul Orhei. Un bărbat în vârstă de 43 de ani s-a înecat în timpul scăldatului. Echipele IGSU au intervenit rapid la fața locului și au reușit să recupereze corpul neînsuflețit al bărbatului din apă.

Al doilea incident s-a petrecut în aceeași zi, către ora 17:56, în lacul de acumulare Stânca-Costești, în apropierea satului Duruitoarea Nouă, raionul Rîșcani. Un tânăr de 17 ani și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cadavrul băiatului a fost recuperat de către localnici înainte de sosirea echipelor de salvare. Circumstanțele ambelor incidente urmează să fie stabilite de organele de resort.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atrage atenția asupra riscurilor scăldatului în condiții nesigure și subliniază importanța respectării regulilor de siguranță. Salvatorii avertizează că scăldatul pe timp de noapte și în locuri nedotate cu stații de salvare este strict interzis. De asemenea, părinții sunt îndemnați să-și supravegheze constant copiii și să nu le permită scăldatul nesupravegheat în apele râurilor și lacurilor.

Intrarea bruscă în apă după expunerea îndelungată la soare poate provoca șoc termic și alte complicații fatale. Scăldatul sub influența alcoolului este de asemenea interzis, deoarece alcoolul poate afecta tensiunea arterială și poate duce la pierderea cunoștinței și înec.

În contextul prevenirii înecurilor, IGSU desfășoară o campanie de informare și educare a cetățenilor. De la începutul campaniei, până la 30 iunie 2024, au fost instruite 53.376 de persoane, inclusiv 25.958 de copii, cu privire la comportamentul corect în timpul scăldatului și în preajma lacurilor și râurilor din țară.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2024, 29 de persoane, inclusiv 5 minori, și-au pierdut viața în apele râurilor și bazinelor acvatice din țară. Autoritățile continuă să îndemne populația să fie vigilentă și să respecte regulile de siguranță pentru a preveni astfel de tragedii.

Total
0
Shares
Total
0
Share