Alte știri

Două teste medicale pe care trebuie să le facă femeile din Moldova, în prevenirea cancerului de col uterin!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În R. Moldova, în fiecare zi o femeie este depistată cu cancer de col uterin, iar la fiecare 3 zile o femeie moare din această cauză. Cancerul de col uterin poate fi prevenit dacă orice femeie ar efectua analize medicale regulate și tratamente corespunzătoare. Iată cele două analize care pot depista precoce această afecțiune. În prezent, există două tipuri de teste de depistare a cancerului de col uterin sau a riscului de dezvoltare a lui, scrie ea.md. 

Testul Papanicolau, utilizat de peste 80 ani, celulele sunt examinate la microscop, căutându-se celule cu aspect anormal. Testul Papanicolau nu determină prezența HPV (Human Papillomavirus);
 
Testul HPV. Tehnologie modernă, celulele sunt examinate cu echipamente de laborator foarte exacte care caută urme de ADN al HPV cu risc înalt. Căutarea urmelor de HPV cu risc înalt poate determina predispoziția dvs. de dezvoltare a cancerului de col uterin.
 
Femeile aflate în relații monogame cred, de cele mai multe ori, că nu trebuie să facă testul pentru HPV, dar nu este așa! Aproape 80% din totalul adulților activi din punct de vedere sexual contactează HPV la un moment dat în timpul vieții. HPV este un virus cu o răspândire foarte largă care se transmite inclusiv la contactul cu pielea. Majoritatea infecțiilor cu HPV se vindecă de la sine sau nu declanșează stări patologice și, de regulă, sunt asimptomatice. Totuși, o infecție cu un HPV deosebit de riscantă, care persistă în timp, poate duce la apariția stărilor pre-canceroase sau chiar la cancer.
 
Ce înseamnă un rezultat negativ al testului?
Nu au fost determinate celule cu aspect anormal la microscop. Aveți, în prezent, un risc scăzut de dezvoltare a stărilor pre-canceroase sau a cancerului.
Notă: Până la 1/3 din tipurile de cancer de col uterin invaziv au apărut la femei cu rezultate normale ale testului Papanicolau
 
HPV cu risc înalt, care ar putea duce la cancer, nu a fost detectat.
În prezent, aveți un risc scăzut de a dezvolta stări pre-canceroase sau cancer, sau de a-l avea în următorii 5-10 ani.
 
Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului?
Au fost depistate celule cu aspect anormal în colul dvs. uterin – aceste modificări pot fi minore sau mai serioase.
Un test pozitiv al testului HPV nu înseamnă că deja aveți cancer sau că îl veți dezvolta în viitor.
Înseamnă doar că aveți o infecție cu un tip de HPV cu risc înalt și aveți un risc ridicat de a dezvolta stări pre-canceroase sau cancer. În dependență de rezultatele testului, medicul dvs. ar putea recomanda repetarea peste un anumit timp sau ar dori să investigheze mai atent colul dvs. uterin cu utilizarea colposcopului.
 
Cancerul de col uterin poarte fi prevenit, iar testul pentru depistarea ADN-ului de HPV poate să vă spună dacă vă numărați printre cei cu risc înalt.
loading...

Comments are closed.